Wil je eens iets anders serveren dan aardappelpuree, maak dan deze heerlijke cassave puree met knoflook. Deze puree is heerlijk romig en zacht en wordt veel gegeten in Brazilië. Daar heet het purê de mandioca.

 

Cassave

 

De cassavewortel wordt ook wel yucca of yuca genoemd en is een knolgroente welke uit Zuid-Amerika en het Caribische gebied komt en daar ook veel gegeten wordt. Deze eetbare knol wordt steeds meer gegeten in ons landje. Je kunt ze vinden in Surinaamse toko’s, de grote supermarkten en zelfs de groenteboer in ons dorpje verkoopt ze.
Je kunt er een heerlijke puree van maken zoals deze, soep, chips of frieten. En die frieten worden superlekker, krokant van buiten en zacht van binnen.

 

De smaak van de cassave is een beetje zoet en de textuur is een beetje zoals een aardappel, maar dan met meer smaak en zachter.
Deze knol is niet alleen heel erg lekker, maar bevat ook nog heel veel vitamines (vooral C), mineralen en vezels.

 

Het schillen van de cassave is wel even een klusje en je hebt er een hele goede dunschiller voor nodig. De schil is namelijk nogal hard. En de cassave verkleurt nogal snel als je ze schilt en snijdt, leg ze daarom gelijk in een bak met water en citroensap om de mooie witte kleur te behouden. Ook voor een snijden heb je een scherp groot mes nodig.
Onder de donkerbruine schil zit een roze laagje, dit schil je ook tot je het witte vruchtvlees ziet. En in sommige wortels zit een zit een vezelig hart in het midden, snijd dit eruit.

 

Tips:

 

Als je het gekookt hebt, stamp het dan tot een puree met een pureestamper of gebruik een aardappelzeef. Gebruik geen keukenmachine om er puree van te maken, want dan krijg je een soort behangplaksel (net zoals bij aardappelen).

 

En ik heb nog een heerlijk recept met cassave voor jou, namelijk deze Surinaamse Telo met Bakkeljauw.

 

 

Recept Cassave puree met knoflook: