Franse bonenschotel (Cassoulet) is van oorsprong een gerecht uit Frankrijk, gebaseerd op bonen en vlees. Het is een stevige stoofschotel welke als (dikke en gevulde) soep wordt gegeten. Cassoulet kan op verschillende manieren en met verschillende ingrediënten klaargemaakt worden. Hoofdingrediënten zijn wel witte bonen en knoflookworst. De witte bonen worden geweekt en gekookt, maar ik gebruik witte bonen uit een pot. Hierbij mijn variant op deze ‘stevige’ maaltijd. Ik heb salami gebruikt maar je kan ook een chorizo gebruiken voor dit gerecht.
De Cassoulet wordt meestal geserveerd met een Pistou en een stuk (stok)brood.
Het recept voor de Pistou kan je hier vinden.
Franse bonenschotel (Cassoulet). Franse bonenschotel (Cassoulet) is van oorsprong een gerecht uit Frankrijk, gebaseerd op bonen en vlees.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 35 minuten min
Gang Hoofdgerechten, Soepen
Keuken Frans
Porties 4 personen
Ingrediënten
- 1 el olijfolie
- 6 Merquez worstjes
- 1 salami
- 3 wortels
- 2 uien
- 1 rode paprika
- 2 tenen knoflook
- 150 gr boontjes
- 1 pot (400 gr) witte bonen
- 400 gr cherrytomaatjes uit blik of vers
- 200 ml kippenbouillon
- 1 tl chilivlokken
- 1 laurierblad
- 4 takjes tijm
- peper en zout, naar smaak
Instructies
- Snijd de worstjes eventueel doormidden. Verwijder het plastic van de salami en snijd deze in dunne plakken.
- Schil de wortel en uien en snijd ze samen met de paprika in kleine blokjes. Hak de knoflookteentjes fijn. Snijd de boontjes in kleine stukjes en spoel ze af. Giet de witte bonen af, spoel ze af en laat uitlekken.
- Smelt de boter in een grote pan en bak hierin de worstjes rondom goudbruin, haal ze dan uit de pan. Bak nu de chorizoworst aan in dezelfde pan, voeg de uien, wortels, paprika en knoflook toe en laat dit even aanbakken.
- Voeg nu de tomaatjes en bouillon toe en breng aan de kook. Leg de worstjes, boontjes en kruiden erbij en zet het vuur laag. Laat ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen.
- Giet nu de uitgelekte witte bonen erbij en laat nog ongeveer 10 minuten zachtjes koken.
- Serveer de Cassoulet in een diep bord en voeg als laatste een lepel Pistou toe.