Ceviche is een gemarineerde rauwe visgerecht wat oorspronkelijk uit Peru komt. De ceviche is al jarenlang ontzettend populair en eindelijk ben ik er aan toegekomen om een recept hiervoor te maken. Het is een Ceviche van tonijn met grapefruit geworden en ik kan jullie verklappen dat dit ontzettend lekker geworden is.

 

Ceviche

 

De rauwe vis wordt dus gemarineerd in een ‘tijgermelk’. Dit is een marinade gemaakt van limoen- of citroensap gemengd met rode peper en knoflook. De vis ‘gaart’ in het zuur van de citrus en dit geeft ook een frisse smaak aan het gerecht.
In Zuid-Amerika wordt de ceviche vaak geserveerd op een tostada (een gefrituurde kleine tortilla). Lekker voor bij de borrel.

 

Tijgermelk

 

Het geheim van een goede ceviche is dus de tijgermelk. Dit bestaat dus uit citrussap, rode pepers, zout, ui en knoflook. Maar elke chef maakt hierop zijn eigen variant, zo kan je ook gember, koriander of sinaasappelsap of grapefruitsap gebruiken voor de marinade.
Ik heb een mix van grapefruit- en limoensap gebruikt. Had dit namelijk eens geproefd in een restaurant en vond deze combi zo lekker, dat moest ik natuurlijk zelf thuis uitproberen.

 

Vis

 

In principe kan je elk soort vis gebruiken voor een ceviche. Het belangrijkste is natuurlijk wel dat de vis supervers is. Vraag jouw visboer hiernaar. Ik heb tonijn gebruikt, maar je kunt ook
zeebaars, zalm, tong, heek of kabeljauw gebruiken. Hoe steviger de vis, hoe langer deze moet garen in de tijgermelk. Houdt daar wel rekening mee!
Serveer het gerecht onmiddellijk na het garen, zodat de vis niet te ver doorgaart en de smaken vers blijven. Als de vis niet meer doorschijnend is aan de buitenkant dan kan je ervan uitgaan dat het goed gegaard is.

 

Rauwe vis

 

Ben jij ook zo gek op ‘rauwe’ vis recepten? Probeer dan ook eens deze Aziatische haring tartaar of deze Gravad Lax met rode biet.

 

 

Recept Ceviche van tonijn met grapefruit: