Deze Chinese gemarmerde eieren stond al zo lang op mijn to cook lijstje en nu is het er eindelijk van gekomen. Tja omdat we nu meer tijd hebben om te koken, kan ik dit lijstje een beetje afwerken. Had het graag met de kleinkinderen gemaakt, maar dat komt de volgende keer wel. Zullen ze vast leuk vinden om te doen. Leuk om te maken met de Paasdagen.

 

Eieren

 

Eieren horen er echt bij met Pasen. Maar deze eieren zijn niet alleen leuk met de Paasdagen, maar natuurlijk het hele jaar door. Serveer ze op de ontbijttafel, met de brunch of lunch. Of zelfs als borrelhapje zijn ze leuk, maak dan een lekkere sojamayonaise erbij waarin men de eieren kan dippen.

 

Eieren kleuren is helemaal niet moeilijk en ook nog eens leuk om te doen. Ik heb voor deze eieren een donkere thee en sojasaus gebruikt voor de bruine kleur.
Maar je kunt ook andere ‘natuurlijke’ kleurstoffen gebruiken zoals bijvoorbeeld rode bietensap, water gekleurd met kurkuma voor gele eieren, of het sap van een rode kool voor paarse eieren. Dit wil ik ook nog eens gaan proberen, dus die zullen jullie waarschijnlijk nog wel eens voorbij zien komen.

 

Deze eieren zijn dus een oud Chinees recept. Je kookt de eieren eerst drie minuutjes, haalt ze uit het water en tik dan rondom met een lepeltje barstjes in de schaal. Dan doe je ze in water waarin de theezakjes en sojasaus in gedaan is en kookt ze nog een tijdje hierin. Dan laat je ze nog twee uur afkoelen in dit vocht voor een mooie bruine marmering.
Niet alleen een mooie kleur krijgen ze van dit vocht, maar het geeft ook nog een smaakje aan de eieren. Deze prachtige eieren zijn super makkelijk om te maken.

 

Ik heb ook leuke roze eieren gemaakt voor de Paasdagen. Hiervoor heb ik de gekookte eieren zonder schil gekleurd in rode bietenvocht. Het recept hiervan vind je hier.

 

Tips:

 

Ongepeld blijven de eieren ongeveer twee dagen goed in de koelkast.
Lapsang souchong thee is een gerookte Chinese thee. Deze is erg sterk van smaak, vooral lekker om ’s winters van te genieten met een lekker kaasplankje. Je vind de thee in speciaalzaken.

Als je deze thee niet kunt vinden, gebruik dan Earl Grey of een andere zwarte thee.

 

 

Recept Chinese gemarmerde eieren: