Chinese slawraps met gehaktballetjes

Ik heb toch een heerlijk gerechtje voor jullie. Deze Chinese slawraps met gehaktballetjes oftewel San Choy Bow zag ik eens voorbijkomen op het TV-programma Masterchef Australia en toen wist ik al dat ik dit eens wilde uitproberen. Nu is het er eindelijk van gekomen en wat is dit lekker zeg. Eet het als lunch, voorgerecht of als hoofdmaaltijd.

 

San Choy Bow

 

In China worden deze slawraps meestal als voorgerecht geserveerd. Slablaadjes gevuld met varkens- of kippenvlees, heel veel rauwkost en een lekkere saus erbij. Vaak wordt alles apart geserveerd en kan jij jouw eigen slawraps samenstellen. Het gehakt wordt rul gebakken met de saus, maar ik heb er gehaktballetjes van gedraaid, dit vind ik wat makkelijker eten. Daarbij lekkere fijngesneden rauwkost, gekookte (zilvervlies)rijst, rode peper, lente-ui en koriander. Dit alles wordt in de slablaadjes gelepeld, opgerold en dan lekker smullen maar.

 

Voor een geweldige slawrap komt het allemaal neer op de saus. Er is meer nodig dan alleen een scheutje sojasaus om een echt heerlijke slawraps te maken.
En het is een van die recepten die echt geweldig is en ook volledig vegetarisch gemaakt kan worden. Gebruik in plaats van het gehakt vegetarisch gehakt, blokjes tofu, of jackfruit.

 

Ik denk niet dat er vaste regels zijn voor wat er in slawraps mag, maar de gebruikelijke ingrediënten die je in Chinese restaurants ziet, zijn varkensvlees (kan ook rund, kip of kalkoen zijn), gekookte rijst of noedels, wortel, baby maïs, shiitake of andere paddenstoelen.

 

Gehaktballetjes

 

Gehaktballetjes kunnen vaak droog worden. Maar ik heb precies de techniek om ze sappig, zacht en mals te maken. Je bakt ze namelijk niet te lang in de pan! Als ze bijna gaar zijn, voeg je de saus toe en bakt dit samen nog ongeveer een minuutje. Deze balletjes zijn goudbruin aan de buitenkant en lekker sappig vanbinnen.
In de meeste supermarkten zal je geen varkensgehakt vinden. Ik bestel varkensgehakt altijd online bij Beef&Steak.
Je kunt het eventueel vervangen door kipgehakt. Kipgehakt uit de supermarkt is meestal nat, gebruik daarom iets meer panko (of paneermeel).

 

Tips:

 

Chinese rijstwijn* oftewel Shaoxing-rijstwijn kan je eventueel vervangen Mirin of droge sherry.

Je kunt de baby Romaine slakropjes ook vervangen door ijsbergsla.

Als je niet van koriander houdt, laat dit dan achterwege of vervang het door meer lente-ui.

Probeer ook eens deze Vegetarische slawraps met tempeh.

 

 

Recept Chinese slawraps met gehaktballetjes:

Chinese slawraps met gehaktballetjes. Slablaadjes gevuld met varkens- of kippenvlees, heel veel rauwkost en een lekkere saus erbij.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerechten, Voorgerechten
Keuken Chinees
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 500 gr varkensgehakt
  • 20 gr panko
  • 1 lente-ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el oestersaus
  • 1 el sojasaus
  • 3 baby Romaine sla
  • 200 gr gekookte rijst
  • 1 zakje wortelrasp
  • 1 rode peper
  • 3 lente-uien
  • 5 takken koriander
  • 2 el sesamolie
  • 3 el Chinese rijstwijn*
  • 4 el oestersaus
  • 4 el sojasaus

Instructies
 

  • Balletjes: Doe het gehakt en panko in een kom. Snijd de lente-uien fijn en hak de knoflook fijn. Meng dit samen met de oestersaus en sojasaus door het gehakt.
  • Vorm hier ongeveer 20 kleine balletjes van. Zet even in de koelkast om op te stijven.
  • Saus: Meng de Chinese rijstwijn, oestersaus, sojasaus en 5 eetlepels water met elkaar.
  • Verwarm de sesamolie in een antiaanbakpan en bak hierin de gehaktballetjes rondom goudbruin aan tot ze net gaar zijn.
  • Voeg de saus toe en laat al roerend iets inkoken tot de saus wat dikker is.
  • Snijd ondertussen de rode peper en lente-uien in dunne ringen en hak de koriander grof.
  • Haal de slablaadjes los van de krop en leg ze op de borden. Schep de warme rijst, wortelrasp,
  • gehaktballetjes met wat saus, lente-ui, rode peper en korianderblaadjes erop.

2 reacties

  1. Hoi Monique, dankjewel. Ik vind het altijd fijn om te horen als een recept goed bevalt.
    Groetjes, Hanneke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating