Chinese speklapjes (Char Siu)

Char Siu is een specialiteit uit Hong Kong, die je op straat bij gespecialiseerde stalletjes of in een restaurant eet. Meestal wordt het van het vette deel van het varken gemaakt, van bijvoorbeeld de hals of de buik. Het mooiste vlees ervoor is eigenlijk procureur van het varken. Ik heb er Chinese speklapjes (Char Siu) van gemaakt.

 

Chinese barbecue pork belly is een van de meest populaire varkensvleesgerechten in de Chinese/Kantonese keuken en een van de meest bestelde gerechten in restaurants.
Char Siu oftewel Chinees barbecuevarkensvlees is een sappig, zoet en hartig gerecht dat eenvoudig thuis te maken is. Ik heb er mijn variant op gemaakt, namelijk deze verrukkelijke speklapjes.

 

Char Siu

 

Met zijn zoete en hartige marinade is dit sappige varkensvleesgerecht een culinair genot. En als je je zorgen maakt dat dit klassieke Chinese gerecht te ingewikkeld is om thuis te maken, denk dan nog eens goed na. Met dit eenvoudige recept kun je je eigen versie maken met gemakkelijk te vinden ingrediënten en met minimale inspanning.
Het originele recept vereist varkensschouder wat in z’n geheel geroosterd wordt. Maar ik heb speklapjes hiervoor in de plaats genomen. Je kunt ook mager buikspek (of spareribs), varkensschouder of een andere varkensfilet die jij lekker vindt gebruiken.
En als je geen fan bent van varkensvlees, probeer dit dan eens met kippendijen.

 

Chinese 5-spices zijn samen met de hoisinsaus, essentieel voor dit gerecht. Je kunt het ook zelf maken.
Je kunt de hoisinsaus, Chinese rijstwijn, szechuan peper en Chinese 5-spice poeder moeten kunnen vinden in het Aziatische gedeelte van een grote supermarkt.

 

Char Siu betekent letterlijk ‘vork branden/braden’. Dit is een verwijzing naar de traditionele bereiding, aan spiesjes gezet met lange vorken en gebarbecued boven een vuur.
Ik heb geen van deze dingen en ik wil ook geen brand in mijn huis stichten. Maar ik heb een manier bedacht om dit veilig thuis te doen, zonder dat je brandblussers nodig hebt.

 

Erbij

 

Serveer dit gerecht met gekookte witte rijst of groenten, en giet er nog extra Char Siu-saus over. Ik heb er roergebakken wilde spinazie en gekookte rijst erbij gegeten.

Ook lekker met deze Chinese koolsalade met mandarijn.

 

Tips:

 

Als je geen szechuan peper vinden, gebruik dan zwarte peperkorrels.

De Chinese rijstwijn kan je eventueel vervangen door droge sherry.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Chinese speklapjes (Char Siu):

Chinese speklapjes (Char Siu). Heerlijk gerecht niet naar de afhaal Chinees, maar gewoon zelf maken. Met de lekkere smaak van vijf kruidenpoeder.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerechten
Keuken Chinees
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 500 gr speklapjes
  • arachideolie
  • 1 tl zout
  • 1 tl szechuan peper
  • 1 tl Chinese 5-spice poeder
  • 2 el donkere sojasaus
  • 3 el honing
  • 3 el bruine basterdsuiker
  • 3 el hoisinsaus
  • 100 ml Chinese rijstwijn
  • 2 glazen water

Instructies
 

  • Snijd de speklapjes doormidden. Verwarm 2 eetlepels olie in een diepe bakpan en bak hierin de speklapjes zachtjes ongeveer 3 minuten per kant.
  • Stamp de szechuan peper fijn. Meng voor de saus alle ingrediënten hiervoor met elkaar.
  • Strooi dan zout, szechuan peper en 5-spice poeder over het vlees en doe de gemengde saus ook in de pan. Meng alles goed en zorg ervoor dat de speklapjes onder de saus staan.
  • Zet het vuur laag en laat ongeveer 40 minuten pruttelen of totdat de speklapjes zacht geworden zijn. Draai de speklapjes wel om de 10 minuten even om.
  • Na ongeveer 30 minuten zal de saus al behoorlijk ingekookt zijn.
  • Als de lapjes zacht aanvoelen haal je ze uit de pan en giet de saus in een kom.
  • Doe dan 1 eetlepel olie in de pan en bak de lapjes tot ze krokant zijn aan beide kanten (let op ze kunnen snel aanbranden).
  • Serveer met witte rijst, roergebakken (wilde) spinazie en de saus apart erbij.

2 reacties

  1. Het was verschrikkelijk lekker , e.e.a aangepast met Chinese roerbakgroente en rijst
    Heb het recept wel aan div personen door gegeven.

  2. Beste Hans, wat ontzettend leuk om te lezen. Ik word er altijd blij van als iemand mijn recept zo lekker vindt. En wat leuk dat je het recept ook doorgeeft.
    Dankjewel en groetjes, Hanneke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating