Ik mocht een grote zak vol met chioggia bietjes ontvangen van boer Martin Topper uit onze provincie. Deze bietensoort was in de vergeethoek geraakt, maar is tegenwoordig weer helemaal terug en populair. Omdat ik nog wat nectarines in de fruitschaal had liggen die eigenlijk op moesten, heb ik deze heerlijke Chioggia bietjes en nectarine carpaccio gemaakt. Een deel van de bietjes heb ik geroosterd en een deel rauw gelaten vanwege de mooie rode en witte ringen.

 

Chioggia bietjes

 

Deze bietjes komen oorspronkelijk uit het plaatsje Chioggia in de provincie Veneto in Italië.
Als je de rauw bietjes doormidden snijdt, zie je de prachtige rood/roze en witte ringen. Dit bietje is wat minder aards dan de gewone rode biet. Het heeft een wat verfijnder en zelfs zoetere smaak. De kleuren van het bietje komen rauw het beste tot z’n recht en is het een echte blikvanger. Als je ze gaar kookt of poft dan krijgen ze een mooie lichtroze kleur.

 

Deze mooie bietjes komen dus uit onze eigen Flevopolder en zijn eigenlijk een echte herfst/wintergroente, maar je kunt ze tegenwoordig het hele jaar door kopen. Behalve prachtig en lekker, zijn ze ook nog eens super gezond. Deze bietjes zijn rijk aan vezels, vitaminen en mineralen.

 

Bietjes poffen

 

Je kunt bietjes koken, maar door ze te poffen in de oven behouden ze veel meer smaak.
Verwarm hiervoor de oven voor op 200˚C. Spoel de bietjes schoon maar laat de wortels eraan zitten. Scheur van een rol aluminiumfolie stukken af. Leg ook een vel aluminiumfolie op je bakplaat.
Giet een lepeltje olie op elke velletje aluminiumfolie, leg hierop een takje tijm en daarop het bietje. Pak ze goed in en leg ze op de bakplaat.

 

Schuif de bakplaat midden/boven in de oven en pof de bieten ongeveer 60 minuten. Check na een uur of ze gaar zijn door met een mesje door het folie heen te prikken. Als ze nog hard zijn, laat je ze nog even verder poffen.
Als de bietjes gaar zijn, haal je ze uit de oven en laat je ze iets afkoelen, pak ze dan uit. Snijd het kopje en kontje eraf en pel met je handen het schilletje eraf. Je hoeft hiervoor geen mesje te gebruiken.
Pof er meerdere tegelijk en gebruik de overgebleven bietjes in een andere salade.

 

Tips:

Koop een goede frambozenazijn, ik heb een heerlijke azijn van de wilde wei uit België gebruikt.

En ik heb nog twee heerlijke gerechten met dit bietje, namelijk een Salade met gerookte eendenborst, chioggia en vijgen en Chioggia biet salade met raapstelen.

Het recept voor de ingemaakte rode ui vind je hier.

En hier vind je het recept voor rozemarijnzout.

 

 

Recept Chioggia bietjes en nectarine carpaccio: