Chocoladetaart met Dadels en Halva

Een heerlijke taart voor een speciale gelegenheid. Deze sublieme chocoladetaart met dadels en halva is gevuld met rijke halva, ontpitte dadels en sinaasappel. Het is de finishing touch voor een lange, ontspannen diner in de buitenlucht.
Als je op zoek bent naar een taart om te bakken voor een speciale gelegenheid, kan ik geen glamoureuzer recept bedenken dan dit recept. Echt een geweldige taart, fudgy en smeuïg met Midden-Oosterse smaken.

De cake zelf is zacht maar stevig, niet luchtig maar zeker smeuïg. De stukjes halva in de taart smelten in de oven en worden een beetje gomachtig, het is zo’n genot om ze tegen te komen als je de taart eet.

De eiwitten worden opgeklopt als voor een meringue, en vervolgens wordt er amandelmeel doorheen gespateld. Hierdoor worden nog dadels, halve en fijngehakte pure chocolade gemend. Oranjebloesemwater werkt zijn karakteristieke uit in de chocolade ganache topping.

Chocoladetaart met dadels en halva

Ingrediënten

  1. Eieren: grote eieren, het lekkerst als ze op kamertemperatuur zijn. Klop ze goed luchtig op voor een luchtige taart.
  2. Suiker: ik heb rietsuiker gebruikt, maar je kunt ook palmsuiker of een suikervervanger nemen.
  3. Amandelmeel: door het amandelmeel is de taart glutenvrij. Natuurlijk niet te gebruiken als je een notenallergie hebt.
  4. Dadels: het lekkerst zijn die grote zachte Medjoul dadels.
  5. Halva: Ik heb de halva gekocht in een Turkse winkel en ik denk dat ze altijd de beste opties hebben.
  6. Sinaasappel: gebruik de rasp van de schil (zeste) en sap van een hele sinaasappel voor extra smaak.
  7. Chocolade: er gaat fijngehakte pure chocolade door de taart en de ganache topping wordt ook gemaakt van pure chocolade.
  8. Slagroom: wordt gebruikt om de chocolade ganache te maken.
  9. Oranjebloesemwater: geeft de taart een heerlijke Midden-Oosterse smaak. Dit vind je in de grote supermarkten en sowieso in een Turkse winkel.
  10. Garnering: ik heb fijngehakte sesamkoekjes, granaatappelpitten (helaas waren ze niet rood) en verse muntblaadjes gebruikt.

Tips:

 

Recept Chocoladetaart met dadels en halva:

Chocoladetaart met dadels en halva. Een heerlijke taart voor een speciale gelegenheid. Je moet er wel even de tijd voor nemen, maar dan heb je ook wat.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Kerst, Nagerechten, Zoete lekkernijen
Keuken Midden Oosten
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 6 eiwitten
  • 225 gr rietsuiker
  • 1 snufje zout
  • 125 gr amandelmeel
  • 250 gr halva, in stukjes
  • 250 gr dadels, gehakt
  • 1 sinaasappel, rasp en sap ervan
  • 125 gr chocolade puur, fijn gehakt
  • 100 ml (slag)room
  • 1 tl oranjebloesemwater
  • 150 gr chocolade puur, gehakt
  • 3 sesamkoekjes, fijngehakt
  • 75 gr granaatappelpitten
  • 10 muntblaadjes

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170˚C. Bekleed een ronde bakvorm van 24 cm met bakpapier en vet deze in.
  • Klopt met een mixer de eiwitten stijf, voeg dan al kloppend beetje bij beetje de suiker toe. klopt ongeveer 4 minuten tot het eiwit goed stijf is.
  • Vouw dan met een spatel voorzichtig zout, amandelmeel, halva, dadels, sinaasappelrasp en fijngehakte chocolade er doorheen. Lepel het mengsel in de bakvorm en zet deze in de oven.
  • Bak de taart ongeveer een uur, check na 55 minuten met een satéprikker of de taart gaar is.
  • Als de satéprikker er droog uitkomt kan je de taart uit de oven halen.
  • Prik met de satéprikker gaatjes in de warme taart en giet hier voorzichtig het sinaasappelsap in. Laat afkoelen.
  • Als de taart afgekoeld is verwarm je de room en oranjebloesemwater met de chocolade tot de chocolade gesmolten is.
  • Giet dit over de taart heen en verdeel de chocolade ganache gelijkmatig over de taart.
  • Als dit is afgekoeld versier je de taart met de gehakte sesamkoekjes, granaatappelpitten en muntblaadjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating