Clafoutis met kersen

Het is zomer en de kersen zijn in het seizoen. Geniet ervan zolang het duurt! Een fijne manier om kersen te verwerken is in gebak. Deze Franse clafoutis met kersen wordt als nagerecht gegeten, maar is ook heerlijk bij een kopje koffie of thee.

 

Clafoutis

 

De Franse weten wel wat lekker is en dit klassieke recept voor clafoutis aux cerises is daar een goed voorbeeld van. De clafoutis is een gebakken taart wat als toetje gegeten wordt. Het wordt gemaakt van eieren, melk, bloem en suiker. Er bestaan verschillende recepten van, in de ene wordt ook room, gesmolten boter en amandelmeel verwerkt en in de andere weer niet. De taart wordt lauwwarm gegeten eventueel met een toef crème fraiche, slagroom of een bolletje vanille-ijs. Het wordt meestal bestrooid met poedersuiker.

 

Het beslag is vrij dun, het lijkt een beetje op pannenkoekbeslag en daarom lijkt de clafoutis ook wel een beetje op een dikke pannenkoek gevuld met kersen.
Oorspronkelijk is het recept met kersen en dan wel met kersen met pit. Als je de kersen ontpit, worden ze namelijk vrij vochtig, wat een ander resultaat geeft.
Ik heb de kersen wel ontpit, je wilt namelijk niet bij elke hap een pit moeten uittuffen toch? De ontpitte kersen heb ik even op keukenpapier laten uitlekken, zodat het geen zompige taart wordt. Gebruik vooral geen kersen uit een pot of diepvries, die zijn echt te nat!

 

Variaties

 

Je kunt een clafoutis ook met ander fruit maken zoals met druiven, stukjes peer of appel, rabarber, perziken, banaan, blauwe bessen of aardbeien.

 

Tips:

 

Omdat het beslag vrij dun is, kan je een clafoutis het beste bereiden in een lage ovenschaal, gietijzeren pan of ramaquins. Gebruik geen springvorm, het beslag zal hieruit lopen.

Als de clafoutis bakt in de oven zal het gaan rijzen. Zodra je het uit de oven haalt, zakt het weer in. Dus geen paniek, dat hoort nou eenmaal zo. Het is daarom geen mooie taart, maar wel ontzettend lekker.

En nog zo’n lekkere klassieke Franse taart is deze Galette met kersen en blauwe bessen.

Extra nodig: ovenschaal met diameter van 26 cm

 

 

Recept Clafoutis met kersen

Clafoutis met kersen. Het is zomer en de kersen zijn in het seizoen. Geniet ervan zolang het duurt en maak deze heerlijke klassieke Franse taart met kersen.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 55 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Nagerechten, Zoete lekkernijen
Keuken Frans
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 500 gr kersen
  • klontje boter
  • 1 vanillestokje
  • 75 gr amandelmeel
  • 80 gr bloem
  • 125 gr kristalsuiker
  • 4 eieren (M)
  • 200 ml volle melk
  • 200 ml slagroom
  • poedersuiker

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Spoel de kersen schoon, laat ze uitlekken en ontpit ze dan.
  • Vet de ovenschaal in met de boter en bestrooi dan met 2 eetlepels suiker.
  • Schraap met een mespunt het merg uit het vanillestokje.
  • Meng de amandelen met de bloem en de suiker in een kom. Maak een kuiltje in het midden, schenk de eieren erin en klop met een garde glad.
  • Klop eerst de melk en dan de slagroom erdoor. Voeg de vanille toe.
  • Schenk het beslag in de ovenschaal en verdeel de kersen erover.
  • Bak in het midden van de oven in ongeveer 45-55 minuten gaar en goudbruin.
  • Laat minimaal 20 minuten afkoelen.
  • Bestrooi de clafoutis met poedersuiker. Serveer lauwwarm met eventueel een toefje slagroom of een bolletje vanille-ijs.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating