De bekende club sandwich ken je vast wel, maar dit is een heerlijke vegetarische club sandwich met tempeh. Een super dikke, super lekkere sandwich, gemaakt van teriyaki tempeh met een heerlijke pittige Sriracha saus. Ook al ben je geen vegetariër, dit broodje wil je proberen!

 

Club sandwich

 

Deze sandwich is niet zomaar een sandwich, maar een lekkere dubbeldikke sandwich bestaande uit drie of vier sneetjes geroosterd brood en dik belegd met verschillende soorten vleeswaren, sla en groenten. Meestal wordt dit dan diagonaal in een driehoek gesneden en geserveerd met chips of frieten.
De club sandwich komt oorspronkelijk uit Amerika. Als beleg wordt er kipfilet, kalkoen of rosbief en uitgebakken spek gebruikt. Er gaat ook veel sla, tomaten, komkommer en gekookte eieren op. En natuurlijk een flinke dot mayonaise of saus.
Ik heb er nu een vegetarische versie van gemaakt met gebakken tempeh.

 

Tempeh

 

Tempé of tempeh is een blok gemaakt van samengeperste sojabonen. De sojabonen (of andere peulvruchten) worden eerst geweekt, dan gekookt en daarna behandeld met een schimmel. Dit wordt in blokken samengeperst en dan gefermenteerd. Schimmel en fermenteren klinkt misschien niet zo aanlokkelijk, maar toch is het een heerlijk goedje en is het een perfecte vleesvervanger. Tempeh bevat veel eiwitten, calcium, magnesium en ijzer.

 

Je vindt het in de supermarkten bij de vegetarische producten. Je koopt het in een blok. Dit kan je niet zo eten, je moet het wel lekker maken. Je kunt dit doen door de tempeh in stukken of plakken te snijden en te marineren. Het lekkerst is om de tempen kort te frituren of te bakken in een flinke laag olie. Daarna kan je de tempeh verder – al bakkend – op smaak brengen met marinades, specerijen of sauzen.

 

Tips:

 

Voor een lekker zuurtje heb ik ook ingelegde rode ui* gebruikt in de sandwich. Dit is heel simpel te maken. Hoe, dat lees je hier.
Ik heb nog meer tempeh recepten op de site staan zoek ze maar eens op. Deze Krokante tempeh met mihoen is ook super lekker.

 

 

Recept Club sandwich met tempeh: