De Amerikaanse Cosmopolitan cocktail, of informeel een Cosmo, is een cocktail gemaakt met wodka, Cointreau, cranberrysap en versgeperst limoensap. De legendarische Cosmopolitan is een eenvoudige cocktail met een grote geschiedenis. Het bereikte zijn hoogtepunt in de jaren negentig, toen de serie “Sex and the City” op zijn hoogtepunt was. Het roze getinte drankje in Martini-stijl was een favoriet van de personages in de show. Het maakte zijn debuut tijdens het tweede seizoen en werd daarna het vaste drankje.

Cosmopolitan cocktail

 

Cosmopolitan

 

De Cosmo is een populaire Amerikaanse cocktail die groot is geworden in Manhattan. Deze cocktail staat bekend om zijn lichte cranberry smaak en mooie rode kleur. Wanneer je toe bent aan iets anders kun je het cranberrysap combineren.

 

Gedurende een goed decennium was de Cosmopolitan misschien wel de meest populaire cocktail in Amerika en bartenders konden geen dienst draaien zonder er tientallen te maken voor hun klanten. Natuurlijk zorgde zijn alomtegenwoordigheid voor talloze riffs, van de White Cosmo (St-Germain in plaats van Cointreau) tot versies met gin. Hoewel het rode drankje tegenwoordig niet zo populair is als in zijn hoogtijdagen, is het klassieke recept nog steeds springlevend.

 

Historie

 

Volgens bartender legende en auteur Gary Regan werd de originele Cosmopolitan in 1985 gemaakt in Miami door de vrouwelijke bartender Cheryl Cook terwijl ze werkte in een South Beach-bar genaamd The Strand. Cook wilde graag een nieuwe cocktail bedenken voor het Martini-glas. Gebaseerd op de klassieke Kamikaze geïntroduceerde zij een cocktail met wodka met citrussmaak, plus een scheutje cranberrysap.

 

Er is enige discussie over wie de originele Cosmopolitan heeft gemaakt. Velen geloven, net als Regan, dat het voor het eerst werd gemixt door Cook. Anderen geloven dat Dale DeGroff het verzon in de Rainbow Room in New York City. Of dat Toby Cecchini voor het eerst een Cosmo bedacht in 1988 tijdens zijn ambtstermijn in Odeon in New York. Iedereen is het er echter over eens dat Cecchini de wodka en cranberry cocktail populair heeft gemaakt. Zijn versie van de drank was Absolut Citron-wodka, Cointreau, cranberrysap en vers limoensap, met een vleugje citroen.

 

De Cosmo was echt een product van die tijd. Eind jaren tachtig en begin jaren negentig was wodka koning, maar gearomatiseerde wodka vond net een publiek. Toen Absolut zijn eerste gearomatiseerde wodka Citron uitbracht, met een citroensmaak, hadden barmannen een nieuw speeltje om mee te werken. Cecchini gebruikte het in de Cosmo naast Ocean Spray, en het wodka-en-cranberry-duo is nog steeds het favoriete paar in de meeste bars. Je kunt natuurlijk elke wodka met citrussmaak en cranberrysap gebruiken die je lekker vindt.

 

Onthoud gewoon: verdrink uw drankje niet in cranberry. Andere cocktails, zoals de Sea Breeze, vragen om een meer cranberrysap, maar hier is het sap bedoeld als slechts een accent en voegt het een vleugje zuurheid en kleur toe.
Niet overdreven zoet of te scherp, ons kosmopolitische cocktailrecept is perfect om voor één te shaken of zelfs van tevoren te bereiden voor een menigte. Ga naar het recept voor deze heerlijke cocktail.

 

Tips:

 

Neem een goede wodka (eventueel Citron).

Sinaasappellikeur kan triple sec of Cointreau zijn.

Cranberrysap kan je in de supermarkten vinden.

Neem wel verse limoen.

Als je een sinaasappelschil toevoegt, schil deze dan over de cocktail. Zo krijg je een hint van de oliën die uit de sinaasappel in de drank. Of wrijf de schil over de randen van het glas.

Misschien vind je deze cocktails met cranberrysap ook lekker:

Roze wodka cocktail
Cranberry rode bessen gin cocktail
Seks on the Beach

 

Benodigdheden: cocktailshaker, barmaatje en cocktailglazen

 

 

Recept Cosmopolitan cocktail: