Deze courgette cake met banaan bevat geen toegevoegde suikers. De rijpe banaan en de proteïnepoeder maken de cake al zoet. Mocht je het beslag niet zoet genoeg vinden, dan kan je er nog wat agavesiroop toevoegen.
Groente in cakes
Ik wilde al heel lang een courgette cake / brood bakken en nu de courgettes in de aanbieding waren heb ik het eindelijk gedaan. De courgette proef je niet terug in de cake, maar geeft wel een lekkere structuur aan de cake.
En ik verbeeld me dat deze cake dan wat gezonder is, omdat je toch wat groente naar binnen krijgt. Vooral leuk om de kinderen hiermee te foppen. Natuurlijk is de cake niet echt gezond, maar het is wel een soort van verantwoorde cake ook omdat er geen suikers in zitten. Behalve dan het zoete van de proteïne poeder en de banaan.
Knijp de fijn geraspte courgette wel goed uit, anders krijg je een hele natte cake.
Tips:
- Je kunt de cake ook maken van amandelmeel of volkoren bakmeel, wat jij maar wilt of lekker lijkt. Met amandelmeel creëer je een glutenvrije cake, voor mensen met een coeliakie intolerantie erg belangrijk.
- Natuurlijk kan je de cake ook zonder proteïne poeder maken, maar omdat ik goed op mijn eiwitten moet letten heb ik dit toegevoegd.
- De volgende keer doe ik de choco drops in de cake, want deze cake ga ik zeker nog een keertje maken!
- Je kunt de cake zo eten, maar wat ook lekker is dat je het besmeert met zuivelspread of zelfgemaakte jam.
- En nog een heerlijke cake met groente erin, is deze Zoete aardappel cake met rozijnen en pecannoten. Probeer die ook eens.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Courgette cake met banaan:
Ingrediënten
- 1 kleine courgette (250 gr)
- 3 eieren (L)
- 2 scheppen Whey vanille
- 100 gr Griekse yoghurt
- 70 ml zonnebloemolie
- 80 gr pindakaas
- 2 overrijpe bananen
- 225 gr zelfrijzend bakmeel
- snufje zout
- 1 el kaneelpoeder
- 35 gr choco drops
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175˚C. Bekleed een cakevorm met bakpapier.
- Rasp de courgette (met schil) fijn en knijp het meeste vocht eruit.
- Mix in een grote kom de eieren schuimig. Voeg de Whey poeder toe en klop nog een keer op met de mixer.
- Doe dan de yoghurt, zonnebloemolie, pindakaas en geprakte bananen erbij en mix alles door elkaar.
- Spatel nu bloem, geraspte courgette, zout en kaneelpoeder door het beslag.
- Giet dit in een cakeblik en bestrooi met de choco drops.
- Zet het cakeblik midden/onder in de warme oven en bak in ongeveer 40-45 minuten gaar.
- Check na 40 minuten met een satéprikker of de cake gaar is. Komt deze er droog en schoon uit dan kan je de cake uit de oven halen.
- Laat de cake helemaal afkoelen in het cakeblik voordat je het eruit haalt en in plakken snijdt.