Deze courgette frieten met fetadip zijn lekker krokant van buiten en zacht van binnen. Ze worden gebakken in de oven en zijn daarom ‘verantwoorde’ frietjes. Je kunt ze ook in de frituurpan bereiden, maar ik heb ze nu in de oven gemaakt. En friet is natuurlijk het toverwoord voor de kinderen, waarschijnlijk vinden ze deze groente frietjes dan ook wel lekker.

 

Frieten gemaakt van groenten kunnen erg lekker zijn. Zoals is zelfgemaakte patat van een aardappel ook erg lekker. Maar probeer eens iets anders zoals deze Knolselderij frieten, Zoete aardappel frietjes uit de oven en deze heerlijke Pastinaak frietjes met een pittige dressing.

 

Courgette

 

Deze courgette komen bij de biologisch dynamische tuinderij de Stek vandaan. En zoals je bij een biologisch bedrijf kunt verwachten, waren ze niet mooi recht zoals je ze in de supermarkten vindt. Het zijn dus een beetje kromme frietjes geworden, maar dat maakt niet uit want ze smaken prima!

 

Omdat de courgette zo neutraal van smaak is, is het zo’n veelzijdige groente. Zo kan je courgettes bakken, grillen, roerbakken, roosteren in de oven, rauw eten als een carpaccio, vullen of er een lekkere soep van maken. Zelfs de bloemen van de courgetteplant zijn eetbaar.

 

Je hoeft de courgettes niet te schillen, deze schil is namelijk eetbaar en daar zitten ook nog veel voedingsstoffen in. Verwijder alleen het kopje en kontje en spoel ze daarna schoon onder de koude kraan.
Afhankelijk van het recept kan je ze op allerlei manieren snijden. Voor dit recept snijd je de courgettes in de lengte in dunne frieten van ongeveer 1 cm dik.

 

Fetadip

 

Om in de Midden-Oosterse smaken te blijven heb ik een fetadip gemaakt met daarbij lekkere pittige harissa en pul biber. De fetadip maak je in een mum van tijd in je keukenmachine of met een staafmixer. Mix het met de verse roomkaas, olijfolie, citroensap en rasp en bestrooi het met de pul biber. Als de dip te dik lijkt, kan je er water aan toevoegen.
Deze dip kan je ruim van tevoren maken en blijft wel een paar dagen goed in de koelkast.

 

Tips:

 

Panko is Japanse paneermeel, je vindt dit in de grotere supermarkten bij de Aziatische producten.

Harissa is een kruidenmengsel uit Noord-Afrika. Niet alleen lekker pittig maar ook erg populair in deze keukens. Het bevat rode pepers, gedroogd of vers, knoflook, komijn en vaak ook nog koriander, karwij, gerookte paprikapoeder en rozenblaadjes of rozenwater. Je kunt dit kopen in de grotere supermarkten of in een Turkse winkel. Of je maakt het lekker zelf, het recept ervoor vind je hier.

Pul biber is een poeder gemaakt van gedroogde rode pepervlokken, de zogenaamd Aleppo peper. Deze is niet zo pittig, waardoor pul biber ook niet te pikant is. Ook dit vind je in een Turkse winkel.

De Baharat kruiden vind je in die leuke blikjes in de grote supermarkten.

 

 

Recept Courgette frieten met fetadip: