Deze vegan en koolhydraatarme courgetti met pittige cashewsaus is een heerlijk en super snel te maken gerecht. Ik denk dat iedereen het lekker zal vinden en het vlees niet zal missen.
Maar het gerecht is natuurlijk ook lekker met een stukje vis of kipfilet erbij.
Courgetti
Courgetti is niet anders dan een courgette in spaghettivorm. Ik maak dit altijd zelf omdat ik ooit eens zo’n handige spiralizer heb gekocht. Dit is geen dure aanschaf en het apparaat kan je ook gebruiken voor wortel, pastinaak of andere langwerpige stevige groente. Ik heb er zelfs eens een bietenspaghetti van gemaakt. Ik had namelijk een soort oerbiet (dit is een hele lange dunne bietvorm) gekregen van een lokale biologische boer. Vond het leuk om ook hier spaghetti van te draaien.
Als jij niet zo’n spiralizer in huis hebt, kan je natuurlijk ook courgette spaghetti kant-en-klaar kopen bij de supermarkt.
Cashewsaus
Ongebrande en ongezouten cashewnoten worden in heel veel vegan recepten gebruikt. Ze maken er o.a. taarten, sauzen en kaas van. Je moet de cashewnoten alleen wel een nacht lang laten weken in kokend water. Houdt daar dus rekening mee. Hierdoor worden ze zachter en laten ze zich makkelijker pureren. Alleen zo’n hele gladde saus die ik altijd bij de vegan foodies zie, is het niet geworden. Ik moest het waarschijnlijk nog langer laten draaien in mijn keukenmachine, maar ja geduld is niet mijn sterkste kant.
Je kunt de saus zo pittig maken als je zelf wilt door er meer of minder rode peper door te doen.
Deze saus is trouwens ook lekker bij ‘gewone’ pasta, als dip bij rauwkost of als saus bij vlees of vis. Dus als je wat van de saus overhoudt, bewaar het dan in een afgesloten pot in de koelkast en gebruik het bij iets anders.
Tips:
Bedenk wel een dag van te voren dat je dit recept wilt maken. De cashewnoten moeten namelijk een nacht weken in kokend water.
Als plantaardige melk* kan je sojamelk, amandelmelk of havermelk gebruiken. Natuurlijk kan je ook ‘gewone’ melk gebruiken hiervoor in de plaats.
Ajvar** is een soort ketchup gemaakt van rode paprika, zout, olie en kruiden. Je koop dit in de grotere supermarkten of in een Turkse super.
Recept Courgetti met pittige cashewsaus:
Ingrediënten
- 3 courgettes
- 2 el olijfolie
- 1 bosje basilicum
- 100 gr rauwe cashewnoten
- 200 ml plantaardige melk*
- 1 teentje knoflook
- ½ rode peper
- 2 el Ajvar**
- 5 zongedroogde tomaten
- peper en zout
Instructies
- Laat de rauwe ongezouten cashewnoten eerst een nacht weken in een kom met kokend water.
- Saus: giet de cashewnoten af en doe ze in een keukenmachine. Doe de melk, knoflook, rode peper, Ajvar en zongedroogde tomaten erbij en pureer tot een romige dikke saus.
- Als de saus te dik lijkt, kan je er nog wat melk bij doen. Breng dan op smaak met peper en zout.
- Draai met een spiralizer spaghetti van de courgettes, of koop deze kant-en-klaar in de supermarkt.
- Roerbak de courgetti in een hete wok in een beetje olie. Voeg dan de saus (niet alles!) erbij en verwarm dit met de courgetti. (Ik had dus iets teveel saus erbij gedaan).
- Als het jou te droog lijkt kan je nog wat saus toevoegen.
- Schep het op de borden en garneer met basilicumblaadjes.