Deze cranberry ricotta tulband is een heerlijke cake om te maken in de feestmaand. Gebruik verse cranberries voor deze cake, hierdoor krijgt de cake een lekker zuurtje. Cake gemaakt met lekker veel ricotta erin, geeft zo’n luchtige en smeuïge cake, echt de moeite waard om eens te proberen.

 

Tulband

 

En tulband oftewel een bundt cake is sowieso een feestelijke cake om te maken. Het hoort er echt bij in december vind ik. Het is een cake gebakken in een tulband bakblik (een ronde vorm met een gat in het midden). Ik heb een tulband van 24 centimeter doornsnee gebruikt, maar je kunt ook een ronde springvorm van 22 centimeter gebruiken voor dit recept.

 

Ricotta

 

Ik gebruik vaak Griekse yoghurt in cake recepten, maar de ricotta door het beslag gaf echt een heerlijke cake. Denk dat ik dit blijf doen in plaats van de yoghurt. Ricotta is een Italiaanse zachte en milde kaas wat gemaakt wordt van wei. Wei is de wrongel wat overblijft van de kaasproductie. Het is daarom een magere en zoutarme zachte kaas wat boordevol eiwitten zit. Je kunt het gebruikten in heel veel recepten. En ondanks dat het een magere kaas is, is het wel ontzettend romig.
Ik koop de echte goede ricotta bij een kaasboer online. Dan weet ik zeker dat ik een goede kwaliteit krijg voor een fijne prijs.

 

Tips:

 

Gesmolten boter in dit gerecht moet niet heet zijn als je het in het beslag mixt. Smelt deze dus als eerste voordat je het beslag gaat maken.
Als je bevroren cranberries neemt, dan wordt het beslag tijdens het bakken iets natter. Houd daar rekening mee, dus bak het iets langer.
Om het nog wat feestelijker te maken, kan je de tulband vlak voor het serveren bestrooien met poedersuiker.
Je kunt de cake 2 dagen van tevoren bereiden, bewaar hem dan op kamertemperatuur.
Deze Gembercake tulband is ook zo’n feestelijke cake.

 

 

Recept Cranberry ricotta tulband: