Dahl (soms dal, dhal of daal geschreven) is een gerecht uit de Indiase keuken gemaakt van peulvruchten (gedroogde linzen, erwten of bonen). Deze worden met kruiden en specerijen tot een soort dikke soort dikke stoofpot/soep gekookt. Ik heb nu een dahl met pompoen, spinazie en tomaten gemaakt. Een heerlijke vegetarische maaltijd die met dit koude weer er goed in gaat. Uiteraard mogen de eiwitrijke linzen en peulvruchten niet ontbreken in mijn vegetarische maand. Deze dahl is ook een krachtpatser op basis van plantaardige voeding. De linzen, pompoen, spinazie en kruiden smaken niet alleen geweldig samen, ze bieden ook heel veel voedingsvoordelen.
Dahl
Dit is een populair gerecht in Kerala, Zuid-India. Het wordt gemaakt tijdens festivals en is een uiterst voedzame, smaakvolle curry, rijk aan antioxidanten en vitamines. Een gezonde manier om overgebleven pompoen op te maken!
Deze herfst-dahl is zowel geruststellend als fris dankzij de smaken van kokos en limoen. Het is mild qua hitteniveau en geurig met de geroosterde garam masala die er op het einde doorheen wordt geroerd. Het is met niet te veel moeite klaar en dus een perfecte doordeweekse maaltijd. De restjes kunnen worden ingevroren. En het is ook een geweldige maaltijd die je vooraf kunt bereiden en die je mooi kunt bewaren en opwarmen.
Laat je niet afschrikken door de ingrediëntenlijst hier, want het is de moeite waard om het te maken. Het draait allemaal om een evenwicht tussen kruiden en een geruststellende kom vol heerlijkheid waar je een goed gevoel van krijgt.
Comfortfood
Als er een beter moment was om dahl te eten, dan is het wel winter, maar voor dahl is elke dag een geweldige dag.
Linzen maken deel uit van de peulvruchtenfamilie en zijn een geweldige bron van ‘goede’ complexe koolhydraten, rijk aan vezels en langzaam verteerbaar. Boordevol vezels, foliumzuur, kalium, calcium, magnesium, eiwitten en antioxidanten. En goedkoop ongeveer € 2,50 voor een pak van 500 gram.
Dan gaan we verder met de pompoen. Ik hou van deze groente, zo veelzijdig. Een uitstekende bron van vitamine A en bètacaroteen, belangrijk voor het immuunsysteem. Pompoen bevat ongelooflijk weinig calorieën, 245 gram is slechts 50 calorieën. Dit komt vooral door het hoge watergehalte.
En dan de spinazie, dit is een ‘superfood’. Het zit boordevol voedingsstoffen in een caloriearm pakket. Spinazie bevat eiwitten, calcium, ijzer, magnesium, kalium, vitamine A en foliumzuur. De diepvriesvariant spinazie is zeer betaalbaar.
Tips:
- Je kunt deze dahl met witte of zilvervliesrijst, naanbrood of pappadums serveren.
- En ik heb nog een ander dahl recept voor je. Dat kan je hier vinden.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Dahl met pompoen, spinazie en tomaten:
Ingrediënten
- 1 ui
- 15 gr koriander
- 1 el kokosolie
- 400 gr rode linzen
- 500 gr pompoen
- 500 ml groentebouillon
- 1 blik (400 ml) kokosmelk
- 1 blik (400 gr) tomatenblokjes
- 100 gr baby spinazie
- 2 el kokosolie
- 1 el mosterdzaadjes
- 2 el garam masala
- 1 rode peper, in dunne ringen
- 2 teentjes knoflook, in dunne plakken
- 2 lente-uitjes, fijngesneden
Erbij
- limoenpartjes
- 1 pak pappadums
Instructies
- Pel de ui en snipper deze. Haal de blaadjes koriander van de steeltjes, houd deze apart voor de garnering en hak de steeltjes fijn.
- Bak de ui in de kokosolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de rode linzen en koriandersteeltjes toe met de groentebouillon en de kokosmelk.
- Breng aan de kook en zet dan het vuur laag. Laat 20 minuten zachtjes koken.
- Schil de pompoen, snijd deze in kleine blokjes en doe ze dan in de pan bij de linzen.
- Voeg ook het blikje tomaten toe, breng aan de kook en laat nog ongeveer 20 minuten zachtjes koken (zonder deksel) tot de groenten zacht zijn en het vocht ingekookt is.
- Als de dahl te dik is, voeg dan nog wat bouillon of water toe.
- Verhit twee eetlepels kokosolie in een bakpan op middelhoog vuur. Voeg de mosterdzaadjes toe samen met de garam masala kruiden, rode peper en knoflook. Bak dit ongeveer 1 min.
- Meng de helft van de kruiden door de dahl en voeg dan de spinazieblaadjes toe. Proef of het voldoende op smaak is, doe er eventueel nog zout bij.
- Lepel de dahl in diepe borden of kommen, bestrooi met korianderblaadjes en lente-ui en lepel er nog wat van de kruidenmix en olie op.
- Serveer met de pappadums en limoenpartjes.