Dan Dan noedels of dandan noodles zijn ontzettend populair in Szechuan China. De gerechten uit de Szechuan streek zijn ontzettend spicy, dit komt door het gebruik van de Szechuan pepers en de pittige chili-olie. Als je niet van pittig houdt, kan je minder pepers en chili-olie gebruiken, maar het is het brandje in jouw mond zeker waard.

 

Aziatisch eten

 

Thuis een lekkere Aziatisch gerecht maken is helemaal niet moeilijk. Je hebt alleen wel het een en ander aan specerijen en kruiden nodig. Ik woon in een klein dorp en daar hebben we helaas geen toko. De supermarkten verkopen wel steeds meer buitenlandse producten, maar gemak dient de mens…..voor authentiek Aziatische producten bestel ik online bij Asian Food Lovers .

Dit bord met Dan Dan noedels is echt comfort food ten top. Een grote kom vol met noedels, gebakken gehakt en een heerlijke pittige saus.

 

China is zo groot en daarom kent dit land ook zoveel verschillende soorten keukens. Ik houd van spicy en daarom is deze Szechuan keuken wel mijn favoriet. Dit is niet het ‘originele’ recept, maar mijn versie ervan. En wat ik al schreef, je kunt het zo pittig of minder pittig maken als je zelf wilt. De Szechuan pepers zijn op zich niet heel erg pittig, maar hebben wel een heerlijke smaak. Je moet ze wel even fijn vijzelen, voordat je ze gebruikt.
Door de verschillende ingrediënten, heeft dit gerecht diverse lagen van smaak, dat maakt het gerecht zo populair.

 

Tips:

 

De chili olie en dit gerecht wordt meestal zelf gemaakt, maar ik heb een heerlijk potje chili-olie in huis en heb dit gebruikt.
Het gehakt is altijd varkensgehakt. Dit vind je niet in de supermarkt, hiervoor moet je echt naar de slager.
Er wordt ook vaak ingemaakte groente gebruikt, ik heb hiervoor mijn zelfgemaakte Atjar genomen. Maar je kunt ook verse groente zoals paksoi gebruiken.
De Chinese sesampasta vind je in een toko, maar je kunt het ook vervangen door tahin of pindakaas.

 

Kies de noedels die jij lekker vindt, ik heb Udon noedels gedaan omdat ik ze nog op voorraad had. Je kunt het beste de noedels ‘nat’ in het bord of kom doen, dus met iets kookvocht erbij. Dan wordt het gerecht niet zo ‘droog’.

En je kunt het gerecht nog aftoppen met lente-ui, sesamzaadjes en/of pinda’s.

 

 

Recept Dan Dan noedels: