Ja hoor de daslook staat weer te lonken naar mij in mijn tuin. Zo fijn dat ik dit in de tuin heb staan en niet meer het bos in hoef om te gaan ‘wild plukken’. Ik pluk het nu gewoon uit eigen tuin. Ik heb al diverse daslookrecepten op de site staan, waaronder ook een daslook pesto, maar nu heb ik een daslook en walnoten pistou gemaakt. Ook heel erg lekker!

 

Daslook

 

Daslook behoort tot de Allium familie, dit zijn de uiachtige planten. Het heeft ovale felgroene tot donkergroene bladeren. Het blad lijkt een beetje op het blad van de lelietjes-van-dalen, maar pas op dit blad is giftig. De plant groeit in bosjes en je vindt ze op schaduwrijke plekken in het bos of park.
De daslook vind je vroeg in het voorjaar tot juli. Dan verdwijnen de bladeren en komen ze pas in het voorjaar weer terug. De plant heeft dezelfde soort witte bloementjes als de knoflook. Het wordt ook wel wilde knoflook genoemd, ook omdat het blad een echte knoflooksmaak heeft. Je kunt daslook heel goed herkennen, door op het blad te wrijven. Als je een sterke knoflooklucht ruikt, dan weet je dat je daslook te pakken hebt.
Daslook is niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens supergezond.
Je kunt het blad rauw verwerken in gerechten zoals salades, soepen, stamppotje, kruidenboter, mayonaise, pesto of deze pistou.

 

Pistou

 

Pistou is een soort Provençaalse pesto. Het is een koude Franse saus die gemaakt wordt van knoflook, verse basilicum, knoflook, zout en olijfolie. Daarom lijkt het op de Italiaanse pesto, alleen zitten er geen pijnboompitjes en Parmezaanse kaas is.
Soms wordt er nog wat peterselie, azijn, kaas of tomaten doorheen gemengd.
De saus is vooral bekend van de Franse Soupe au Pistou, maar je kunt de saus natuurlijk ook in een pasta, over gegrilde groenten of gegrilde vis serveren. Of gebruik het als dressing in een salade.

 

Pesto

 

Pesto is dus de Italiaanse variant van de pistou. Laat de Italiaanse smaakpolitie dit maar niet horen (haha), die vinden waarschijnlijk dat het andersom is. Pesto wordt gemaakt van knoflook, basilicum, knoflook, zout, Parmezaanse kaas, pijnboompitjes en olijfolie.
Zoals je ziet lijken deze twee kruidensauzen wel veel op elkaar.

 

Tip:

 

Je kunt de pistou enkele dagen bewaren in een jampotje in de koelkast.

 

 

Recept Daslook en walnoten pistou: