De lente is de perfecte tijd om op zoek te gaan naar de veelzijdige plant daslook, die kan worden verwerkt tot een heerlijke soep of daslookpesto.
Met zijn knoflookachtige geur heeft daslook (Allium ursinum) in de lentemaanden een onmiskenbare geur in bossen en wouden. Daslook geeft er de voorkeur aan om in schaduwrijke en vochtige omstandigheden te groeien. Het seizoen begint aan het eind van de winter en duurt tot het einde van de lente, hoewel het tegen die tijd misschien al over zijn hoogtepunt heen is.

 

Daslook

 

Omdat daslook in overvloed groeit, is het over het algemeen acceptabel om een kleine hoeveelheid te plukken. De bladeren kunnen rauw of gekookt worden gegeten en kunnen worden gemengd tot een heerlijke daslookpesto die kan worden toegevoegd aan pasta, salades of soepen.

 

Daslook heeft een lichtere smaak dan traditionele bolknoflook. En de groene, puntige bladeren en witte bloemen van deze plant zijn gemakkelijk te herkennen, waardoor het een goede eerste kennismaking is met foerageren oftewel wildplukken.
Nauw verwant aan uien en knoflook, groeit daslook op dezelfde manier uit bollen en geven een sterke en aantrekkelijke knoflookgeur af.

 

De bladeren en bloemen zijn eetbaar. De bladeren verschijnen in februari/maart en kunnen het beste jong worden geplukt. De bloemen verschijnen van april tot juni en kunnen een krachtige knoflookpunch toevoegen aan salades en sandwiches.

Daslookpesto

 

Plukken

 

Zoek naar gebieden waar je daslook in overvloed kunt vinden en verzamel dan slechts een kleine hoeveelheid voor persoonlijk gebruik. Strip een gebied nooit volledig af, omdat dit de soort kan beschadigen en een andere verzamelaar de kans kan ontnemen om te plukken.
Pluk voorzichtig een handvol bladeren zonder de bollen te ontwortelen. Je kunt de bloemen ook gebruiken, ze vormen een prachtige eetbare decoratie voor diverse gerechten.

 

Als je van plan bent om binnen een dag of twee na het verzamelen met jouw vers geplukte daslook te koken, kan je deze in een luchtdichte verpakking in de koelkast bewaren. Je kunt de stengels ook in een glas water doen en in de koelkast zetten, zodat hij langer vers blijft.

 

Recepten met daslook:

 

Groene aspergesoep met daslook
Daslookboter met zwarte knoflook
Groene asperges met zalm en daslooksaus
Orzotto met doperwten en daslookpesto
Gebakken krieltjes met daslook
Zalm met een daslookkorst
Daslook en walnoten pistou
Gegrilde groene asperges met daslooksaus
Eiersalade met daslookmayonaise
Kabeljauw met asperges en daslookmayonaise
Pappardelle met asperges en daslookpesto
Daslook mayonaise
Preistamppot met blauwe kaas en daslook
Kervel en daslookboter
Romige broccoli soep met daslook

 

Tips:

 

Je kunt diverse soorten noten* gebruiken voor deze pesto, zoals hazelnoten, cashewnoten, amandelen, walnoten of pinda’s.

Om de pesto te veganizen kan je een vegan kaas** gebruiken.

Druppel er een dun laagje olie over de pesto in de weckpot om het langer goed te houden. Sluit de pot af en bewaar deze in de koelkast, waar hij maximaal twee weken houdbaar is.

Extra nodig: keukenpapier, keukenmachine, slacentrifuge.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Daslookpesto: