Wij zijn gek op een goede biefstuk op zijn tijd. Maar dan moet het wel een lekker en verantwoord stukje vlees zijn. Als ik een goede steak wil hebben, dan bestel ik dat bij Beef&Steak. Gisteravond aten wij de perfecte ribeye steak en ik ga jou vertellen hoe jij die ook zo kunt bereiden.

 

Ribeye

 

De ribeye is een rundersteak voor de echte liefhebben. Deze steak heeft een mooie marmering (dooradering van vet), waardoor de steak lekker mals is, veel smaak heeft en een lekkere bite heeft.
De rib-eye steak zit aan de voorkant van de rug en zit vast aan de lende. Het vlees is zachter dan dat van de lende, omdat de voorkant van het rund minder gespierd is en daardoor malser.
De ribeye van Beef&Steak komt van de Schotse Aberdeen Angus rund, het is mooi gerijpt vlees met veel smaak.
In mijn blog Verschillende soorten biefstuk lees je alles of allerlei soorten steaks en biefstukken.

 

Wij vinden een steak rare/ medium rare gebakken het lekkerst.
Voor het bakken van een perfecte steak is het belangrijk dat je het vlees minimaal een uur voor het bakken uit de koelkast haalt om op kamertemperatuur te kunnen komen.
Haal de steak uit de verpakking, dep hem droog en leg hem op een bord, eventueel afgedekt met huishoudfolie.
Er zijn wat issues over vlees van te voren zouten of niet. De een beweert dat je ruim van te voren zout op de steak moet strooien, de ander zegt dat je het vlak voor het bakken moet doen en weer een ander zegt dat je het pas na het bakken doet.

Ik bestrooi de steak meestal vlak voor het bakken met zout. Niet met peper, peper verbrand namelijk als je de steak op hoge temperaturen bakt. Bestrooi daarom het vlees na het bakken met peper.
Een steak bak je op hoge temperaturen in een hete pan. Laat deze goed heet worden, doe dan de olie erin en laat dit ook heet worden. Dan gaat de steak erin en bak je deze aan beide kanten goudbruin.
Als je een vleesthermometer hebt, gebruik deze dan om de temperatuur te meten. Bij 50˚C heb je een mooie medium rare steak.
Haal de steak dan uit de pan en laat het rusten (onder een vel aluminiumfolie) voordat je het aansnijdt.

 

Bij deze ribeye heb ik lekker gebakken aardappelpartjes en spruitjes geserveerd. Die spruitjes moet je echt eens proberen, hier vind je het recept.

 

 

De perfecte ribeye steak: