Dahl (soms dal, dhal of daal geschreven) is een gerecht uit de Indiase keuken gemaakt van peulvruchten (gedroogde linzen, erwten of bonen). Deze worden met kruiden en specerijen tot een soort dikke soort dikke stoofpot/soep gekookt. Ik heb nu een dahl met pompoen, spinazie en tomaten gemaakt. Een heerlijke vegetarische maaltijd die met dit koude weer er goed in gaat. Uiteraard mogen de eiwitrijke linzen en peulvruchten niet ontbreken in mijn vegetarische maand. Deze dahl is ook een krachtpatser op basis van plantaardige voeding. De linzen, pompoen, spinazie en kruiden smaken niet alleen geweldig samen, ze bieden ook heel veel voedingsvoordelen.

 

Dahl

 

Dit is een populair gerecht in Kerala, Zuid-India. Het wordt gemaakt tijdens festivals en is een uiterst voedzame, smaakvolle curry, rijk aan antioxidanten en vitamines. Een gezonde manier om overgebleven pompoen op te maken!
Deze herfst-dahl is zowel geruststellend als fris dankzij de smaken van kokos en limoen. Het is mild qua hitteniveau en geurig met de geroosterde garam masala die er op het einde doorheen wordt geroerd. Het is met niet te veel moeite klaar en dus een perfecte doordeweekse maaltijd. De restjes kunnen worden ingevroren. En het is ook een geweldige maaltijd die je vooraf kunt bereiden en die je mooi kunt bewaren en opwarmen.

 

Laat je niet afschrikken door de ingrediëntenlijst hier, want het is de moeite waard om het te maken. Het draait allemaal om een evenwicht tussen kruiden en een geruststellende kom vol heerlijkheid waar je een goed gevoel van krijgt.

Dahl met pompoen, spinazie en tomaten

 

Comfortfood

 

Als er een beter moment was om dahl te eten, dan is het wel winter, maar voor dahl is elke dag een geweldige dag.
Linzen maken deel uit van de peulvruchtenfamilie en zijn een geweldige bron van ‘goede’ complexe koolhydraten, rijk aan vezels en langzaam verteerbaar. Boordevol vezels, foliumzuur, kalium, calcium, magnesium, eiwitten en antioxidanten. En goedkoop ongeveer € 2,50 voor een pak van 500 gram.

 

Dan gaan we verder met de pompoen. Ik hou van deze groente, zo veelzijdig. Een uitstekende bron van vitamine A en bètacaroteen, belangrijk voor het immuunsysteem. Pompoen bevat ongelooflijk weinig calorieën, 245 gram is slechts 50 calorieën. Dit komt vooral door het hoge watergehalte.

 

En dan de spinazie, dit is een ‘superfood’. Het zit boordevol voedingsstoffen in een caloriearm pakket. Spinazie bevat eiwitten, calcium, ijzer, magnesium, kalium, vitamine A en foliumzuur. De diepvriesvariant spinazie is zeer betaalbaar.

 

Tips:

 

Je kunt deze dahl met witte of zilvervliesrijst, naanbrood of pappadums serveren.

En ik heb nog een ander dahl recept voor je. Dat kan je hier vinden.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Dahl met pompoen, spinazie en tomaten: