Diamanthaas ook wel Jodenhaas genoemd is het zachtste stukje haas uit de voorvoet van een koe. Deze steak is zeer smakelijk en ook nog eens vriendelijk geprijsd. Het is een stuk goedkoper dan een tournedos of ossenhaas. Ik het nu een heerlijk recept voor diamanthaas met paddenstoelen voor jullie. Probeer het eens!

 

Diamanthaas

 

Wellicht kan je het niet vinden bij jouw slager in de vitrine of in de supermarkt, maar deze steak is zeker het proberen waard. Ik bestel het altijd online bij mijn slager Beef&Steak. Daar hebben ze een ruime keuze aan verschillende soorten steaks. De Jodenhaas was een vergeten stuk vlees, maar deze steak heeft zijn comeback gemaakt bij de echte steakliefhebbers. In mijn blog: Verschillende soorten biefstuk, lees je alles over de ruime keuze steaksoorten.

 

De diamanthaas wordt ook wel Jodenhaas genoemd. En dat is niet voor niets. Dit is de enige steak die door Joodse mensen gegeten mag worden. Zij eten – vanwege hun geloofsovertuiging – geen vlees van het achterste deel van een koe. Dit is voor hun ‘onrein’ vlees, vandaar dat de diamanthaas ook Jodenhaas genoemd wordt.

 

De diamanthaas is een langwerpig stuk vlees wat een beetje op een mini ossenhaas lijkt, ze wegen meestal tussen 350-500 gram. Het is – mits goed bereid – super mals, maar niet zo boterzacht als een ossenhaas. Een echt stuk vlees voor de liefhebber.
Omdat dit stuk vlees weinig werk hoeft te verrichten, heeft het weinig bindweefsel waardoor de structuur zacht is.

 

Bereiding

 

Je kunt een diamanthaas op verschillende manieren bereiden. Bakken in een pan, garen in de oven of grillen op een barbecue. Je kunt deze steak het beste rare / medium rare serveren. Als dit niet jouw ding is, koop dit vlees dan niet.
Voor alle soorten bereiding geldt dat je het vlees een uur voordat je het gaat bakken of grillen, uit de koelkast haalt om op kamertemperatuur te komen. Dus nooit rechtstreeks uit de koelkast in de pan!
En laat het vlees na de bereiding altijd 5-10 rusten onder een vel aluminiumfolie voordat je het gaat aansnijden.
Wil je zeker zijn van de juiste garing, gebruik dan een vleesthermometer. Een kerntemperatuur tussen 54° – 56°C is wat je bereiken wilt voor medium rare.

 

Pan

 

Gebruik een gietijzeren of grillpan om het vlees te bakken. Dep het vlees droog met keukenpapier. Bestrooi het vlees vlak voor de bereiding met peper en zout of met een rub.
Verhit een scheut olie in de pan op hoog vuur. Leg dan het vlees erin en bak of gril het rondom goudbruin aan in 3-4 minuten. Zet het vuur dan lager en laat het zo lang bakken tot de juiste kerntemperatuur bereikt is.

 

Oven

 

Verwarm de oven voor op 120℃. Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrooi het vlak voor het bakken met peper en zout.
Verhit olie in een koekenpan op hoog vuur. Bak het vlees rondom goudbruin in de hete pan.
Leg het vlees in een ovenschaal en zet het ongeveer 20-30 minuten in de oven tot het de juiste kerntemperatuur bereikt heeft.

 

Barbecue

 

Maak de barbecue gereed voor twee warmtezones. Grill de diamanthaas eerst op de hete zone (250℃). En gaar het vervolgens verder op de minder hete zone (120℃) tot de juiste kerntemperatuur bereikt is.

 

Erbij

 

Je zou nog een heerlijke rode wijnsaus erbij kunnen maken of een goede kruidenboter.

Gebakken aardappeltjes, een groentepuree en/of deze geroosterde spruitjes en zoete aardappel is lekker om erbij te serveren.

 

Extra nodig: een vleesthermometer

 

 

Recept Diamanthaas met paddenstoelen: