Eigenlijk is dit geen recept te noemen, maar het is wel een ontzettend lekker gebakje. Maak deze mini donuts met speculoospasta als verwennerij op Sinterklaasavond. Het is zo makkelijk te maken en zo leuk om dat te doen met de kinderen.

 

Donuts

 

Donuts zijn een soort gefrituurde beignets met een gat erin. Ze komen oorspronkelijk uit Amerika en zijn daar ontzettend populair. Vaak zie je in Amerikaanse series of films dat ze gegeten worden als ontbijt. Ik heb het wel eens gegeten als ontbijt toen ik daar was, maar het is mij te zoet en zwaar zo ’s morgens vroeg.
De donuts worden vaak gevuld met custard, chocolade, jam of iets anders, bestrooid met poedersuiker en bedekt met een glazuurlaag (nog meer suiker).
Ik heb ze nog nooit zelf gemaakt, denk dat ik dan maar een gezondere versie ga proberen te bakken in de oven in plaats van de frituur.
Gebruik voor dit recept mini donuts, anders wordt het wel een hele machtige versnapering.

 

Speculoospasta

 

De bekende speculoospasta is een heerlijke smeuïge pasta welke gemaakt is van kruimels van speculaaskoekjes. Lekker om op een boterham of wafel de smeren, maar je kunt er nog veel meer mee. Als topping en zalige vulling voor donuts bijvoorbeeld. En als je dan toch een pot speculoospasta in huis hebt, kan je ook deze lekkere Sinterklaas cruffins met speculoos,
Sinterklaas milkshake met speculoos en/of Sinterklaasmuffins met speculoos topping ermee maken.

 

Tips:

 

Ik heb nu schuddebuikjes gebruikt om de donuts mee te decoreren, maar je kunt ook fijngehakte kruidnoten of speculoosjes erop doen. Verder kan je nog mini chocodrops en allerlei soorten sprinkles gebruiken om de donuts te versieren.

Snijd de donuts eerst doormidden en dip de bovenkant dan in de vloeibare chocolade. Als jij jouw vinger in het gaatje van de donuts steekt, kan je hem op deze manier dippen.

Au-bain-marie* is de speculoospasta in een glazen kom boven een pan met warm water laten smelten. De kom mag het water niet raken hierbij.

 

 

Recept donuts met speculoospasta: