Ik mocht een pak biologische tarwe pannenkoekmeel uit onze polder van Zonnespelt ontvangen. Natuurlijk kan je daar pannenkoeken van maken, maar ik wilde iets ouderwets lekkers maken. En dat zijn deze heerlijke Drie in de pan met rozijnen geworden. Oudhollandse pannenkoekjes die je per drie in de pan bakt.

 

Drie in de pan

 

Is het een pannenkoek, een koek of een platgeslagen oliebol? Ik weet het niet maar ik weet wel dat het een heel oud gerecht is. Waarom heet het zo? Tja dan gaan we heel ver terug, ik denk dat de simpele reden was omdat er niet meer dan drie pannenkoekjes in een ronde bakpan gemaakt konden worden. Lekkere dikke kleine pannenkoekjes die je kunt serveren met stroop.

 

Nederlanders zijn van oudsher al pannenkoekeneters, dat blijkt wel uit de oude kookboeken. Ze werden zowel van tarwe, boekweit en rogge gemaakt. Afhankelijk van wat er in die streek verbouwd werd. De pannenkoeken werden vooral ’s morgens voor het werk gegeten.
De drie in de pan dikkerdjes werden gemaakt van gistdeeg en in de olie gebakken. Een soort platte oliebol dus. Wil je geen gist gebruiken, dan kan je bakpoeder of zelfrijzend bakmeel gebruiken.

 

Ik weet niet of deze Oudhollandse pannenkoekjes nog wel gebakken worden tegenwoordig, maar ik kan me nog wel herinneren dat mijn oma ze maakte. Doordat ze zo dik zijn, lijken ze wel een beetje op de Amerikaanse pancakes.
Omdat ze met gist gemaakt worden, moeten ze een uur rijzen. Houdt daar rekening mee als je ze wilt maken op deze manier.

 

In plaats van rozijnen kan je ook stukjes appel of ander gedroogd fruit aan het beslag toevoegen. Of de citroen- of sinaasappelrasp, kaneel, koekkruiden of rozijnen geweekt in rum.

 

Tips:

 

Serveer de drie in de pan met gewone poedersuiker, stroop, ahornsiroop, suiker gemengd met kaneel of uitgebakken ontbijtspek.

Met dit recept maak je ongeveer 9 pannenkoekjes.
Het is een vrij stevig en stug beslag.

 

 

Recept Drie in de pan met rozijnen: