Het is herfst en weer tijd voor wild. Wilde duif deze keer, een heerlijk gerecht voor de echte liefhebber. Ik heb duivenborst met zwarte knoflookjus gemaakt en manlief – die nog nooit duif gegeten had – zei dat dit het lekkerste was wat hij tot nu toe had gegeten. Wat een compliment!
Dit gerecht is echt iets om te bereiden voor een speciaal etentje of met de feestdagen. Het is een wat bewerkelijk gerecht, maar dan serveer je ook iets bijzonders.

 

Aan duif heb ik hele goede herinneringen. Vroeger na de pluimveemarkt in Barneveld, mocht mijn vader de ontsnapte duiven schieten in de markthal. Dus op deze dag stond er meestal duif bij ons op het menu. Als ik nu duif proef, brengt het me weer terug naar toen. Sweet memories.

 

Bouillon maken*

 

Ik heb de duivenborsten gesneden uit de duifjes. Hoe je dit kunt doen zie je hier.
Natuurlijk heb ik de overgebleven karkassen gebruikt om een heerlijke bouillon te trekken. Ik heb de karkassen in stukken gesneden en een half uurtje geroosterd in een hete oven samen met in stukken gesneden wortel, ui en knoflooktenen. Toen in een pan gedaan met een liter koud water, laurierblaadje, takje tijm, peperkorrels en een snuf zout. Dit aan de kook gebracht en toen op laag vuur een uur laten trekken. De bouillon gezeefd door een kaasdoek in een vergiet en opgevangen in een pan. Van deze bouillon maak je dan een heerlijke saus.

 

Behalve een lekkere pastinaakpuree, pompoenblokjes en beukenzwammetjes heb ik er ook nog chips gemaakt van pastinaak, opgerolde geblancheerde gekleurde wortelrepen en geblancheerde sojaboontjes geserveerd bij dit gerecht. Dit hoef jij niet te doen, met alleen de puree, pompoen en paddenstoeltjes is het al een heerlijk en compleet gerecht.
De bouillon en de saus, de pastinaak en de pompoenblokjes kan je van te voren klaarmaken. Dan hoef je op het laatst de saus alleen nog maar af te maken met de boter.

 

Wij dronken er een heerlijke Barolo DOCG 2013 bij. Deze paste perfect bij de duif.

Duivenborst met zwarte knoflookjus

 

Recept Duivenborst met zwarte knoflookjus: