En weer zo’n feestelijk gerecht. Deze eendenborst met chutney en pastinaakpuree maak je voor een speciaal etentje thuis. Je kunt de chutney en pastinaakpuree eventueel van te voren bereiden en dan op de avond zelf opwarmen. Dan hoef je alleen nog maar de eend te bakken. Gemak dient de mens.

 

Eend

 

Eendenborst bakken is helemaal niet zo spannend. Het is het wel belangrijk dat je de eendenborst rosé of medium rare serveert. Anders is eendenborst echt niet lekker. Houd je daar niet van, dan is eendenborst geen goed idee voor jou.

 

Je kunt de eendenborst op twee manieren bereiden:

 

In een pan
Je kunt voor het bakken het vel kruislings insnijden. Snijd niet te diep in, je mag het vlees niet raken. Bestrooi de eendenborst met peper en zout.
Bak de eendenborst met de velzijde naar beneden in een koekenpan zonder olie of boter. Er zal genoeg vet uit het vel van de eend komen om te bakken. Laat dit ongeveer 5-10 minuten op middelhoog vuur bakken tot het vel krokant en mooi goudbruin is.
Draai de eendenborst dan om en bak de vleeskant nog een paar minuutjes.
Haal het dan uit de pan en laat de eendenborst rusten voordat je hem aansnijdt of serveert (anders lopen de sappen eruit en dan wil je niet).

 

In de oven
Verwarm de oven voor op 170˚C.
Heb je een koekenpan die in de oven kan, gebruik die dan. Zo niet, bak de eendenborst dan eerst in een koekenpan en leg hem later op een ovenschaal.
Snijd de eendenborst ook weer kruislings in en bestrooi met peper en zout.
Bak in een koekenpan zonder olie de eendenborst aan op de velzijde tot deze krokant is. Draai de eend dan om en zet de pan in de oven. Laat het hier in ongeveer 5-10 minuten in de oven. Haal de eend uit de oven en laat ook weer rusten.

 

Wil je zeker weten of de eendenborst gaar is, gebruik dan een vleesthermometer.
Een eendenborst is bij 50˚-55˚C medium rare en tussen de 55˚-60˚C medium gebakken.

 

Pastinaak

 

Pastinaak was een vergeten groente, maar is nu weer helemaal terug. Het is een witte wortel en een echte wintergroente.
Het is een zoete groente met een beetje anijssmaak, vol met vezels en vitamine. Je kunt pastinaak op diverse manier bereiden, gekookt, geroosterd in de oven, frieten, als soep of je maakt er een puree van zoals in dit recept.
Door de pastinaak te pureren in een keukenmachine, krijg je een mooie gladde puree. Heb je geen keukenmachine pureer het dan met een staafmixer.

 

Tips:

 

Het recept voor de Kweepeer en cranberry chutney* vind je hier.
Rozemarijnzout** is eenvoudig zelf te maken, hier kan je lezen hoe.
Gebruik twee kleine eendenborsten, kan je die niet vinden neem dan een grote voor twee personen.

 

 

Eendenborst met chutney, pastinaakpuree en chips