Eénpersoons Beef Wellington

Dit jaar wordt het een vreemde Kerst. Normaal zouden wij met het hele gezin, mijn moeder, broer, zussen met aanhang en kinderen de Kerst vieren. Maar dit jaar wordt het Kerst in kleine gezelschappen. Ik wilde dit jaar eindelijk eens een grote Beef Wellington maken voor de familie, maar ja dat is alleen maar leuk als we met z’n velen zijn. Daarom heb ik nu Eénpersoons Beef Wellingtons gemaakt, zodat jullie dit ook kunnen maken voor als je maar met een paar personen aan de Kersttafel zit.

 

Beef Wellington

 

Deze van Engelse oorsprong klassieker is een feestelijk gerecht. Maak het voor een speciaal etentje thuis zoals bijvoorbeeld de Kerstdagen. Beef Wellington wordt gemaakt van een ossenhaas, welke omwikkeld wordt met een duxelle en Parmaham.
Duxelle is het Franse woord voor een mengsel van fijngesneden paddenstoelen, sjalot en kruiden zoals tijm, gebakken in een beetje roomboter.
Dan wordt dit verpakt in bladerdeeg en afgebakken in een hete oven.
Het is de Franse versie van de filet de boeuf en croûte.

 

Als je een hele grote Beef Wellington serveert, imponeert dit jouw gasten natuurlijk wel. Maar deze kleintjes zien er ook prachtig uit, nietwaar? Als we weer met heel veel familie aan tafel mogen zitten, ga ik beslist eens zo’n grote maken van een hele ossenhaas.

 

Ik heb dus nu mooie dikke tournedos besteld bij mijn online slager.
En ik moet zeggen dat voor de eerste keer het aardig gelukt is. Maar ik moet jullie wel waarschuwen, het is wel een klusje dus houdt daar rekening mee. Het beste kan je alles een dag van tevoren bereiden, zodat je de pakketjes op de avond zelf alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven. Dus neem je tijd voor het maken van deze éénpersoons Beef Wellingtons.

 

Tips:

 

Je kunt de voorbereide Beef Wellington goed verpakt 2 dagen bewaren in de koelkast.
In plaats van cirkels uit het deeg te steken, kan je ook het vlees ‘inpakken’ in een vel deeg. Zorg er dan voor dat de vouwkant aan de onderkant zit van het pakketje.
Maak een lekkere vleesjus bij dit gerecht. Hoe je dat doet, lees je hier.

Ik heb de Beef Wellington geserveerd met geroosterde bietjes en een lekkere aardappelmousseline.

 

 

Recept Eénpersoons Beef Wellington:

Eénpersoons Beef Wellington. Deze Kerst wordt heel anders dan anders, we gaan niet bij elkaar komen met de hele familie, daarom deze kleine Beef Wellington.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerechten, Kerst
Keuken Engels
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 2 tournedos (à 200 gr)
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • 1 klont roomboter
  • 150 gr kastanjechampignons
  • 1 takje tijm, blaadjes ervan
  • 1 rol (270 gr) vers bladerdeeg
  • 4 plakken Parmaham
  • 1 eigeel, geklutst

Instructies
 

  • Dep het vlees droog en kruid met peper en zout. Schroei de tournedos in een hete pan in olijfolie rondom kort aan. Haal uit de pan en laat afkoelen.
  • Borstel de paddenstoelen schoon en hak ze in hele kleine stukjes met de hand of foodprocessor. Snipper het sjalotje en rasp de knoflook.
  • Bak dit met de tijm in boter op hoog vuur tot al het vocht verdwenen is. Kruid met peper en een klein beetje zout. Schep het uit de pan en laat afkoelen.
  • Leg twee plakjes Parmaham op een snijplank. Schep ¼ deel van de paddenstoelen erop. Leg hierop een biefstuk en op de biefstuk lepel je weer ¼ deel van de paddenstoelen. Wikkel het vlees goed in de ham. Herhaal dit met de andere biefstuk.
  • Rol het bladerdeeg uit en steek 2 cirkels hieruit welke 3 centimeter groter zijn en 2 cirkels welke 5 centimeter groter zijn dan de biefstuk. Leg de biefstukken op de kleinste cirkel en leg de grotere cirkel bladerdeeg hierop.
  • Druk met je handen rondom de biefstuk zodat deze luchtdicht verpakt is in het bladerdeeg. Steek dan met een ring het overtollige bladerdeeg eraf en druk met een vork rondom in het randje bladerdeeg om deze goed af te sluiten.
  • Steek eventueel blaadjes uit het bladerdeeg en plak ze met eigeel op het pakketje.
  • Bestrijk de pakketjes rondom met eigeel en leg ze 15 minuten in de koelkast. Dit kan je eventueel een dag van tevoren doen. Laat de pakketjes dan tot het bakken in de koelkast staan.
  • Verwarm de oven voor op 220°C. Leg de pakketjes op een bakplaat voorzien van bakpapier en schuif dit in de oven. Bak ze ongeveer 15 minuten voor medium rare tot 20 minuten voor medium in de hete oven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating