Eierkoeken zijn ronde luchtige koeken die je heel makkelijk zelf kunt maken. Ze worden gemaakt van (natuurlijk) eieren, suiker, bloem en bakpoeder. Je kunt ze nog extra op smaak brengen met bijvoorbeeld citroenrasp, vanille of sinaasappelrasp zoals ik bij deze eierkoeken met sinaasappel en cranberries heb gedaan.

 

Tussendoortjes

 

Een eierkoek is een redelijk verantwoord tussendoortje voor de lekkere trek. En in deze roerige tijden van het Corona virus, is het lekker om hier een voorraadje van te maken. Ze zijn zo makkelijk te maken, zelfs een niet zo goede bakster als ik kan ze maken. Dus jij ook!
Daarnaast heb je maar weinig ingrediënten nodig voor deze koeken. En leuk om samen met de kinderen te doen die nu toch thuis zitten.

 

Om er een nog ‘gezondere’ versie van te maken kan je de suiker vervangen door een zoetstof. En wellicht kan je half volkoren half ‘gewone’ bloem gebruiken. Doe er dan wel een eetlepel bakpoeder bij.
Ik wil ze ook nog eens gaan maken met amandelmeel, zodra ik dat gedaan heb krijgen jullie natuurlijk het recept.

 

Omdat eierkoeken weinig smaak hebben, heb ik er sinaasappelrasp doorheen gedaan. Maar je kunt ook rasp van mandarijn, citroen, limoen of grapefruit doen.
De cranberries die erin zitten heb ik fijngehakt, dat leek mij lekkerder. Ik heb ze nog even met bloem bestoven. Hierdoor zakken ze niet gelijk naar beneden maar blijven ze mooi door het beslag zitten. Natuurlijk kan je allerlei andere soorten gedroogd fruit gebruiken.
Of breng het op smaak met specerijen zoals kaneel met gedroogde appeltjes, speculaaskruiden met rozijnen of chocoladestukjes met kaneel. Wat jou maar lekker lijkt.

 

Wil je nog meer ‘verantwoorde’ tussendoortjes maken, dan heb ik er nog wel een paar voor jou. Wat dacht je bijvoorbeeld van Appel energieballetjes, Notenrepen met honing en kokos
of Energierepen van noten, kokos en cacao.

 

 

Recept Eierkoeken met sinaasappel en cranberries: