Manlief had onverwacht boodschappen gedaan in Friesland en kwam met heel veel Friese streekproducten thuis. Daarbij zat ook heerlijk gerijpt stoofvlees, hiervan wilde ik een bijzonder stoofgerecht maken. En bijzonder is het geworden, deze Ethiopische runderstoofpot is een kruidig stoofgerecht gemaakt van het mooie rundvlees en heel veel specerijen.

 

Sega Wat

 

Dit gerecht is een afgeleide van de Ethiopische runderstoof Sega Wat. Dit gerecht wordt veel gegeten in dit land. Het is een pittige stoofschotel waarvan ook een mildere versie van bestaat, de Alicha Sega Wat. Je kunt het zo pittig maken als je zelf wilt en ik heb er niet te veel pit in gedaan. Het gerecht wordt meestal gegeten met een platbrood (injera).
Ja het is een hele waslijst met ingrediënten, maar het resultaat is dan ook superlekker en kruidig vleesgerecht wat je beslist eens moet proberen!

 

De specerijenmix dit origineel in dit stoofgerecht gebruikt wordt is de berbere. Je zult dit niet in de supermarkten vinden, maar je kunt online bestellen. Deze specerijenmix wordt veel in de Ethiopische en Eritrese keuken gebruikt. Heerlijk kruidig en geurig, maar niet pittig. De specerijen die in deze mix zitten zijn koriander, komijn, fenegriek, zwarte peper, allspice, kardamom, kruidnagel, chili, paprika, nootmuskaat, gember, kaneel en kurkuma. Omdat ik deze kruiden in huis heb, heb ik mijn eigen specerijenmix gemaakt.

 

Ik kan me voorstellen dat jij dit niet allemaal in huis hebt, dan kan je een potje online bestellen. En als je dan toch deze kruidenmix bestelt of maakt, dan kan je dit ook gebruiken op vlees, kip, vis, of om stoofgerechten, soepen en groenten op smaak te brengen.

 

Ook typisch in dit gerecht is de niter kibbeh, dit is een gekruide boter. Dit kan je zelf maken maar ook online bestellen. Ik heb het niet gemaakt noch besteld, maar gewoon geklaarde boter gebruikt.
Heel bijzonder is het dat er gekookte eieren in deze stoof wordt geserveerd, ik heb dit niet gedaan.

 

Tips:

 

De volgende dag is dit gerecht nog lekkerder omdat de smaken er meer ingetrokken zijn.
Serveer er platbrood of witte rijst.

 

 

Recept Ethiopische runderstoofpot: