Eton Mess met Rode Bessen

Deze Eton Mess met rode bessen in een glaasje ontstond nadat ik teveel meringues gemaakt had. Ik had ze goed afgesloten bewaard en op een zondag (onze enige toetjesdag van de week) bedacht ik me dat ik de meringues nog had liggen. Maar ja wat ga je ermee doen. Slagroom in huis, check…..rood fruit in de vriezer, check! Rode bessen lagen er nog in de vriezer en zo ben ik tot Eton Mess met rode bes gekomen. Je kunt natuurlijk kant en klaar meringues gebruiken of ze zelf maken. Ik heb het recept van de meringues erbij gedaan voor het geval je zelf aan de slag wilt. Verder is dit toetje een fluitje van een cent.

Rode bessen

Aalbessen oftewel rode bessen zijn zoetzure knappertjes en die heb ik tegenwoordig in mijn tuin staan. Heb ook de witte versie, maar daar zitten nog niet zoveel besjes aan. Je kunt de besjes goed gebruiken in sapjes of in de yoghurt.

De zure bessen passen goed bij het zoete van de meringue. Als je een echte zoetekauw bent, kan je eventueel nog wat extra suiker door de slagroom doen. Maak de meringues ruim van te voren, maar maak het toetje pas vlak voordat je het gaat serveren. Als je alles gaat mengen verliest de meringue het krokante en dat wil je niet.

Nog meer rode bessen recepten:

  1. Peer en rode bessen crumble
  2. Zelf rode bessenjam maken
  3. Kwarktaartje met rode bessen

Eton Mess met rode bessen

Tips:

  • Het recept voor de rode bessensaus* vind je hier. Maak de helft van dit recept.
  • Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.

 

Recept Eton Mess met rode bessen:

Eton Mess met rode bessen. Ik had nog wat meringues over en besloot hiermee deze lekkere Eton Mess met rode bessen te maken.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Kerst, Nagerechten
Keuken Engels
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 400 ml slagroom
  • 1 el suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • rode bessensaus*

Meringues

  • 2 eiwitten
  • 100 gr kristalsuiker
  • 1/2 tl azijn
  • 1/2 tl maïzena

Instructies
 

  • Merengues: Verwarm de oven voor op 160 ̊C. Klop met een garde in een grote brandschone glazen of metalen kom de eiwitten op tot ze gaan schuimen.
  • Voeg geleidelijk de suiker toe en blijf kloppen met de garde tot het stijf en glanzend is. Meng als laatste voorzichtig de maïzena en azijn erdoor.
  • Lepel 4 of 5 dotten van het mengsel op bakpapier op de bakplaat. Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en zet onmiddellijk de temperatuur lager naar 120 ̊C.
  • Bak de meringues 60 minuten, zet de oven uit en laat de meringues in de oven geheel afkoelen (liefst een hele nacht).
  • Maak ondertussen de rode bessensaus volgens bovenstaand recept*.
  • Rits de rode bessen van de takjes, maar laat 4 takjes intact.
  • Klop de slagroom stijf met een lepel suiker en de vanillesuiker. Meng hierdoor voorzichtig de rode bessen.
  • Breek de meringues in hapklare stukjes en spatel dit voorzichtig door het slagroommengsel.
  • Lepel het romige mengsel met het fruit, de meringue en de saus in laagjes in de glazen.
  • Verkruimel nog wat meringues erboven en garneer met een paar besjes. Serveer direct.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating