Falafel bowl met parelcouscous en tahinsaus

Ik had in de aanbieding falafel gekocht en die bleven maar in de koelkast liggen. Hoog tijd om er iets mee te maken. Falafel is natuurlijk heerlijk in een pitabrood, maar ik wilde nu iets anders. Het is een heerlijke vegetarische en vegan falafel bowl met parelcouscous en tahinsaus geworden. Lekkere krokante falafelballetjes op een salade van parelcouscous met groenten naar keuze. De heerlijke groene tahinsaus maakt het helemaal af. Serveer het warm of lauwwarm.

 

Falafel

 

Falafel zijn Midden-Oosterse gefrituurde balletjes gemaakt van kikkererwten of andere peulvruchten. Het is ooit ontstaan als vleesvervanger. En vooral nu zijn deze balletjes ontzettend populair als vegetarisch of vegan gerecht.
Traditioneel werd dit gegeten in een pitabroodje of ander platbrood en geserveerd met een salade en saus op basis van tahin.

 

Ik heb de falafel nu kant-en-klaar gekocht.
Maar deze balletjes zijn heel makkelijk zelf te maken door kikkererwten met knoflook, specerijen, ui en bloem te mengen in een keukenmachine. Van dit ‘deeg’ vorm je dan balletjes en deze bak je in de olie.
Ik heb nog een heerlijk recept voor Erwten falafel voor jullie.

 

Bowl

 

Eten uit een kom vind ik heel erg fijn. Meestal is dit toch wel comfort food wat je lekker weg hapt. Zo ook deze falafel bowl met parelcouscous en tahinsaus.
Ik heb nu parelcouscous gebruikt, maar je kunt ook gekookte rijst, bulgur, quinoa, etc. gebruiken.
En doe er de groenten bij die jij lekker vindt. Zoals bijvoorbeeld zoete aardappel, wortel, bietjes, peultjes, kikkererwten, sojaboontjes, courgette, aubergine, paprika, tomaatjes, avocado, komkommer, etc.
Vooral de combinatie van warme geroosterde groente en koude rauwe knapperige groenten is zo lekker in deze bowl.

 

Tahin

 

Tahin is een sesampasta en deze is niet meer weg te denken in onze keuken. Ik ben er dol op en daarom gebruik ik het regelmatig. Koop tegenwoordig al de grote potten in de Turkse supermarkt. Tahin is niet alleen lekker in een saus, maar je kunt er ook nog een lekkere smoothie, ijs en truffels van maken. Of verwerk het in een toetje.

Tahin heeft de eigenschap dat als je het met iets anders mengt, het erg dik wordt. Vandaar dat je het aanlengt met water. Als de saus dan toch te dik blijft, voeg je nog wat meer water toe.

 

 

Recept Falafel bowl met parelcouscous en tahinsaus:

Falafel bowl met parelcouscous en tahinsaus. Lekkere krokante falafelballetjes op een salade van parelcouscous met groenten naar keuze.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Vegetarisch
Keuken Midden Oosten
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 200 gr falafel
  • olijfolie
  • 100 gr parelcouscous
  • 1 zoete aardappel
  • 1 groene paprika
  • 2 bietjes
  • 3 cherrytomaatjes
  • 50 ml tahini
  • 25 ml water
  • 1 teentje knoflook
  • 2 takken koriander
  • peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes van 2 centimeter. Doe ze in een bakblik en giet er wat olijfolie over en bestrooi met peper, zout en gerookte paprikapoeder.
  • Zet het bakblik in de hete oven en rooster ze in ongeveer 20-25 minuten tot ze zacht zijn. Haal ze dan uit de oven en laat ze iets afkoelen.
  • Kook de parelcouscous volgens de aanwijzing op de verpakking en giet dan af.
  • Snijd de groene paprika in dunne repen en de bietjes in blokjes. Snijd de tomaatjes doormidden.
  • Dressing: doe alle ingrediënten hiervoor in een mengbeker of blender en pureer tot een gladde saus. Breng op smaak met peper en zout.
  • Bak de falafel volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Lepel de parelcouscous in de kommen en verdeel daarover de falafel en de groenten.
  • Serveer met een dot tahinsaus erop en eventueel nog wat korianderblaadjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating