Wil je voor de feestdagen een makkelijk en niet te duur recept voor het vlees serveren, maak dan dit feestelijk gehaktbrood met cranberries. Meng de avond van te voren alle ingrediënten met elkaar en doe dit alvast in een cakeblik. Dan zet je op de feestelijke avond zelf het gehaktbrood in de oven en die doet het werk voor jou. Makkelijk toch? En lekker! Ik denk dat de kinderen hier ook van zullen smullen. En ziet het er niet feestelijk uit?
Gehakt
Het gehakt komt dus van een dubbeldoel koe. Je vraagt je misschien af wat dit is. Nou het is een melkkoe die als ze op een bepaalde leeftijd komt dat ze ‘uitgemolken’ is mag ze 120 dagen gaan rusten waarna ze als vleeskoe verwerkt kan worden. Vandaar de naam dubbeldoel.
Vroeger ging het vlees van deze koeien naar het buitenland, maar dat is zonde en het is veel duurzamer om het vlees zelf te nuttigen.
Het vlees van een vleeskoe is wel iets anders omdat zij speciaal gefokt worden voor het vlees.
Het is misschien een beetje een raar verhaal bij een recept, maar ik vind dat we met z’n allen wel iets bewuster mogen zijn van wat we eten. En het vlees van een dubbeldoel koe is gewoon goed en lekker, duurzaam en lokaal.
Cranberrycompote**
De cranberrycompote voor dit recept heb ik zelf gemaakt (is veel lekkerder dan gekochte). Hoe je die maakt, kan je hier lezen. Maak eventueel wat extra, de saus is ook lekker bij de rest van je menu. Of maak er een heerlijk nagerecht van, dat kan natuurlijk ook nog.
De compote kan je ruim van te voren maken.
Tips:
- Ik heb een cakevorm van 20 x 11 centimeter gebruikt.
- Dit gehaktbrood is lekker met bijvoorbeeld een Romige pompoen gratin met salie en Kerstkrans salade van rode sla.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Feestelijk gehaktbrood met cranberries:
Ingrediënten
- 1 el olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 500 gr rundergehakt*
- 400 gr varkens braadworst
- 2 eieren
- 125 gr havervlokken
- 90 gr gedroogde cranberries
- 8 verse salieblaadjes, fijngesneden
- 50 gr pecannoten, gehakt
- 1 sinaasappel, rasp ervan
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven op 180˚C.
- Bekleed het cakeblik met bakpapier.
- Fruit de ui en de knoflook glazig aan in een pan met een beetje olijfolie. Laat dan afkoelen.
- Druk het vlees uit de worsten en meng dit met het gehakt, gebakken ui en knoflook.
- Meng de eieren en de havervlokken erdoor.
- Dan ga je de gedroogde cranberries, salie, noten en sinaasappelrasp erdoor mengen. Breng het gehakt goed op smaak met de gerookte paprikapoeder, en lekker veel peper en zout.
- Schep het gehakt in de cakevorm en druk het goed aan. Zet het cakeblik in de oven.
- Haal na een 20 minuten het gehaktbrood uit de oven en stort het gehakt uit het blik.
- Leg het gehaktbrood nu op een bakplaat (voorzien van bakpapier) en bak nog een half uur tot het gaar is.
- Verdeel dan de cranberrycompote erover en zet het nog een nog 5-10 minuten in de oven.
- Als je een vleesthermometer hebt, de temperatuur van het vlees moet 70˚C zijn.
- Als het gehaktbrood gaar is haal je deze uit de oven en laat je het nog een paar minuten staan voordat je het aansnijdt.
- Serveer de rest van de cranberrycompote er apart bij.