Wil je voor de feestdagen een makkelijk en niet te duur recept voor het vlees serveren, maak dan dit feestelijk gehaktbrood met cranberries. Meng de avond van te voren alle ingrediënten met elkaar en doe dit alvast in een cakeblik. Dan zet je op de feestelijke avond zelf het gehaktbrood in de oven en die doet het werk voor jou. Makkelijk toch? En lekker! Ik denk dat de kinderen hier ook van zullen smullen. En ziet het er niet feestelijk uit?

 

Ik heb het gehakt* bij Beef&Steak besteld. Hier kan je eventueel ook het worstenvlees bestellen.
Het gehakt komt dus van een dubbeldoel koe. Je vraagt je misschien af wat dit is. Nou het is een melkkoe die als ze op een bepaalde leeftijd komt dat ze ‘uitgemolken’ is mag ze 120 dagen gaan rusten waarna ze als vleeskoe verwerkt kan worden. Vandaar de naam dubbeldoel.
Vroeger ging het vlees van deze koeien naar het buitenland, maar dat is zonde en het is veel duurzamer om het vlees zelf te nuttigen.
Het vlees van een vleeskoe is wel iets anders omdat zij speciaal gefokt worden voor het vlees.
Het is misschien een beetje een raar verhaal bij een recept, maar ik vind dat we met z’n allen wel iets bewuster mogen zijn van wat we eten. En het vlees van een dubbeldoel koe is gewoon goed en lekker, duurzaam en lokaal.

 

Cranberrycompote**

 

De cranberrycompote voor dit recept heb ik zelf gemaakt (is veel lekkerder dan gekochte). Hoe je die maakt, kan je hier lezen. Maak eventueel wat extra, de saus is ook lekker bij de rest van je menu. Of maak er een heerlijk nagerecht van, dat kan natuurlijk ook nog.
De compote kan je ruim van te voren maken.

 

Tips:

 

Ik heb een cakevorm van 20 x 11 centimeter gebruikt.
Dit gehaktbrood is lekker met bijvoorbeeld een Romige pompoen gratin met salie en Kerstkrans salade van rode sla.

 

Recept Feestelijk gehaktbrood met cranberries: