Feestelijke griesmeelpudding met rode bessensaus

Het recept van de griesmeelpudding is van mijn moeder, alleen heb ik er een feestelijke griesmeelpudding met rode bessensaus van gemaakt. De aanleiding was een heerlijke fles Elke melk en een bak met rode bessen van Berrybrothers die ik mocht ontvangen in een foodybox. Die lekkere en super romige melk is natuurlijk heerlijk om zo te drinken of er cappuccino’s van te maken (heb ik ook met de andere fles gedaan), maar met deze fles wilde ik iets bijzonders maken. Omdat ik nog een feestelijk toetje wilde maken voor de zondag (sinner Sunday), heb ik griesmeelpudding gemaakt. En die is natuurlijk het lekkerst met een zelfgemaakte rode bessensaus.

 

Griesmeelpudding

 

Deze griesmeel is een pudding is echt geen pap. Eentje uit de oude doos, maar wel een 2.0 versie van Hanneke (en mijn moeder). Een klassieker die lekker blijft, vooral als je het zelf maakt. En dat is helemaal niet moeilijk, je koopt een pak griesmeel en je maakt binnen 10 minuten deze feestelijke pudding. Ja dan moet het natuurlijk nog wel afkoelen en verder opstijven in de koelkast, maar verder is het een fluitje van een cent.

 

De pudding heb ik romiger en luxer gemaakt door de toevoeging van room, het eigeel en de opgeklopte eiwitten. Dit deed mijn moeder ook altijd. Maar om het feestelijker te maken, heb ik er nog rasp van een mandarijn doorheen gedaan voor extra smaak. En het sap van de mandarijn heb ik weer gebruikt om de bessensaus van te maken. Je hoeft dit niet te doen, maar het is net even wat extra’s waardoor de pudding zo lekker wordt.

 

Je brengt de melk en room met vanillestokje en mandarijnrasp aan de kook. Dan roer je het griesmeel erdoor. Laat dit minimaal 4-5 minuten zachtjes en al roerend koken. Eerst lijkt het nog dun, maar na een paar minuten wordt het dikker. Als het dik genoeg en gaar is, haal je de pan van het vuur en meng je al roerend de eigelen erdoor. Dit zorgt voor binding en een volle pudding. Dan spatel je de stijfgeklopte eiwitten erdoor. Door de warmte van de pudding zal het eigeel en eiwit garen, je hoeft dus niet bang te zijn dat je rauwe eieren serveert.

 

Saus

 

De rode bessensaus maak je dus van verse rode bessen. Ik heb geleisuiker speciaal* hiervoor gebruikt, dat zorgt ervoor dat de saus mooi bindt. En van deze speciaal suiker, heb je veel minder suiker nodig dan de ‘gewone’ geleisuiker. Voor extra smaak gebruik je het sap van de mandarijn waarvan je de rasp al gebruikt hebt in de pudding. Ik heb er ook nog een scheut mandarijnlikeur doorheen geroerd. Hoeft niet, maar maakt het wel heel erg lekker en extra feestelijk.

 

Tips:

 

De pudding kan je een dag ervoor al bereiden. Bewaar het goed afgedekt in de tulbandvorm in de koelkast.
Als het storten van de pudding niet lukt, zet de tulband dan kort in een bak heet water.
Serveer de pudding niet te koud, dan proef je de smaken niet. Serveer het dus het liefst op kamertemperatuur.
In plaats van het vanillestokje kan je ook 2 zakjes vanillesuiker gebruiken.
En nog zo’n heerlijk klassiek nagerecht is deze Kaneel panna cotta met stoofpeer
Extra nodig: 1 tulband of puddingvorm van 1,5 liter.

 

 

Recept Feestelijk griesmeelpudding met rode bessensaus:

Feestelijke griesmeelpudding met rode bessensaus. Een ouderwetse pudding, maar nu in een feestelijke uitvoering. Lekker met de zelfgemaakte saus.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 3 uur 20 minuten
Gang Kerst, Nagerechten
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 800 ml volle melk
  • 200 ml verse slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 90 gr kristalsuiker
  • 100 g griesmeel
  • 1 mandarijn
  • 2 eieren
  • #rode bessensaus#
  • 300 gr rode bessen
  • 75 gr geleisuiker speciaal*
  • 3 el water

Instructies
 

  • Splits de eieren en klop de eiwitten in een kom stijf en doe de eigelen in een schaaltje.
  • Zet dit even apart.
  • Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Doe dit met de melk, slagroom en suiker in een pan en breng het aan de kook.
  • Spoel de mandarijn goed schoon, dep het droog en rasp de schil boven de pan met melk.
  • Als het mengsel kookt, voeg je al roerend het griesmeel toe.
  • Blijf het goed roeren met een garde, dit voorkomt dat het griesmeel klonteren gaat. Laat het ongeveer 4 minuten al roerend doorkoken, tot er een stevige griesmeelpap ontstaan is.
  • Haal de pan van het vuur, haal het vanillestokje eruit en meng nu de twee eidooiers erdoor. Spatel als laatste het opgeklopte eiwit erdoor.
  • Spoel de tulband af met koud water (niet afdrogen). Lepel het griesmeel in de vorm en strijk de bovenkant glad. Leg een vel plasticfolie op de griesmeelpudding.
  • Laat het tot kamertemperatuur afkoelen en zet het daarna minimaal 3 uur in de koelkast.
  • Bessensaus: haal een paar kleine takjes met bessen eruit voor de garnering. Spoel de rode bessen schoon in een vergiet. Rits ze van de takjes af en doe ze samen met de geleisuiker en het sap van de mandarijn in een steelpan.
  • Breng de bessen al roerend aan de kook en laat het op laag vuur zo’n 5 minuten al roerend koken. Haal de pan van het vuur en giet alles door een fijne zeef. Druk met spatel zoveel mogelijk van het mengsel door de zeef. Laat de rode-bessensaus afkoelen.
  • Stort de griesmeelpudding op een bord en serveer deze met de rode bessensaus en garneer het met de overgebleven takjes rode bessen.

4 reacties

  1. Ziet er lekker uit, ik wil ook proberen om pudding te maken met de melk. Helaas was m'n vorige pudding ervaring niet zo goed: ik trek de vorm eraf en alles stort als een kaartenhuis in elkaar. 🙁 In griesmeelpudding zitten geen stukjes toch?

  2. Hi Lianne,
    Dankjewel.
    Zoals je in het recept kunt lezen moet je de pudding goed lang laten koken tot die echt dik is.
    Dan pas in de vorm gieten. Op deze manier komt hij er ook mooi uit (wel lang genoeg laten opstijven in de koelkast).
    Er zitten geen stukjes in, dus goed roeren tijdens het koken.
    Mvg, Hanneke

  3. Dankjewel Irene, de griesmeelpudding is ongeveer 3-4 dagen houdbaar in de koelkast.
    Groetjes, Hanneke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating