Toen de Wijndivas op lekkere wijnjacht in Spanje waren, hebben ze het Spaanse gerecht Fideuà gegeten. Ze vonden het zo heerlijk dat ze bij thuiskomst mij om het recept hiervan vroegen. Nu staat dit gerecht al heel lang op mijn todo lijstje, dus dat kwam goed uit. Moest ik het toch maar eens gaan uitproberen. Ben wel heel benieuwd welke wijn de Wijndivas zullen gaan drinken bij dit gerecht.

Ken jij het Spaanse gerecht Fideuà? Het is een soort paella, maar in plaats van rijst wordt er fideos (een soort pasta) gebruikt. Er zijn verschillende varianten van dit gerecht, maar het wordt meestal bereid met vis en zeevruchten. Wellicht heb je het wel eens gezien of gegeten op vakantie in Spanje.
Omdat deze pastasoort waarschijnlijk niet te vinden is (tenzij je het meeneemt uit Spanje), kan je voor een dunne spaghetti (spaghettini) gaan. Of je gebruikt vermicelli voor het gerecht.

Dit recept komt van mijn broer(tje) die al 35 jaar op Ibiza woont en daar chef-kok geweest is. Als ik een Spaans recept wil hebben, dan vraag ik het aan hem. Origineel wordt er zeeduivel gebruikt in dit recept, ik heb kabeljauw gebruikt.
Als je spaghettini gebruikt, breek ze dan doormidden en de beide helften ook weer doormidden.

Ik had een hele peperoncini (klein gedroogd pepertje) gebruikt, waardoor het samen met de gerookte paprikapoeder behoorlijk pittig was. Houd je daar nou niet van, gebruik dan een half pepertje of laat het eruit.
Het lekkerst is als je – net zoals bij Paella – de pasta een klein beetje laat aanbakken aan de bodem.

 

Ook zo gek op Spaanse gerechten? Probeer dan eens deze Paella met groene asperges, bonen en doperwten.