Het is herfst, de appels en peren zijn net geoogst en ik heb een heerlijk recept met peren voor jullie. Deze filotaart met peer en pecannoten is een lekker nagerecht wat niet te zwaar is na een etentje. Lekker herfst/winterachtig door het gebruik van speculaaskruiden. Maar je kunt dit ook vervangen door kaneelpoeder, ook lekker. In plaats van pecannoten kan je ook walnoten gebruiken.
Door een deel van de peerstukjes eerst te koken en de rest er laten toe te voegen, ontstaat er een soort perenmoes met stukjes peer.
De drank die ik gebruikt heb is Poire Williams Eau de Vie van Peer. Je kunt ook een perenlikeur of cognac gebruiken. Wil je helemaal geen drank gebruiken, doe er dan een beetje perensap bij voor wat extra perensmaak.
Peren in de hoofdrol
En nog zo’n heerlijk recept met peren is deze Perencake. Serveer dat eens bij de koffie of als nagerecht.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Filotaart met Peer en Pecannoten:
Ingrediënten
- 1.5 kg rijpe peren
- 1 klont boter
- 3 el rietsuiker
- 2 el speculaaskruiden
- 50 gr pecannoten, gehakt
- 1 scheut Poire William's
- 100 gr filodeeg
- neutrale olie
- poedersuiker
Saus
- 200 ml gecondenseerde melk
- 1 flinke scheut Poire William's
Instructies
- Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukjes. Doe 3/4 deel van de peerstukjes in een pan samen met een klont boter en rietsuiker.
- Verhit de pan en laat een paar minuten karamelliseren. Doe er dan een glas water bij en laat ongeveer 5-7 minuten op middelhoog vuur koken tot de peerstukjes zacht geworden zijn.
- Doe nu de rest van de peerstukjes, speculaaskruiden, pecannoten en een scheut drank erbij en laat nog 5 minuten zachtjes pruttelen. Verwarm ondertussen de oven voor op 180˚C.
- Snijd de filodeeg vellen in iets kleinere stukken en bestrijk elk vel met een beetje olie.
- Schep de peer in een ovenschaal.
- Verfrommel de filovellen en leg ze boven de peer. Bestrooi met een beetje poedersuiker en zet de schaal in de oven.
- Bak de taart ongeveer 20-25 minuten in de oven tot de filo mooi goudbruin en knapperig is.
- Maak ondertussen de saus door de gecondenseerde melk en een scheut drank te verwarmen in een sauspannetje. Giet dit in een schenkkannetje en serveer met de taart.