Nou ik dacht het mijzelf makkelijk te maken en een open Franse appeltaart te bakken. Ik ben gek op de Hollandse appeltaarten, maar wilde eens iets anders maken met de appels van Smits uit Zeewolde. Een taart zonder deeg of deegraster erop. Nou de taart is heerlijk geworden kan ik je verklappen, maar het is wel meer werk dan de ‘gewone’ appeltaart.

 

Franse appeltaart

 

De Franse appeltaart is dus een open appeltaart met dunne appelschijfjes die mooi rond in de taart liggen. Hieronder ligt vaak een crème van amandelspijs, een soort frangipane. Maar ik heb de amandelspijs geraspt en dit op de bodem van de taart gedaan. Hierop een heerlijke zelfgemaakte appelcompote met dezelfde appels die erop liggen. De compote heb ik gemaakt met appelsap van Smits Fruithal. Dat is dus een extra smakelijke appelcompote geworden.

 

Het deeg voor deze taart maak je door de boter (op kamertemperatuur) met de basterdsuiker te mengen met de hand, pollepel van een mixer. Ik had geen witte basterdsuiker in huis en heb daarom de bruine genomen. Daarom is het deeg bruin geworden, maar dit komt ook door de kaneel die ik er doorheen gemengd heb.
Dan meng je een half ei erdoor.
Nu gaat de gezeefde bloem en bakpoeder erdoor. Meng dit met de hand tot een mooi deeg. Vorm hier een platte bol van en pak dit in plasticfolie. Laat het een uur in de koelkast liggen voordat je het gaat uitrollen.
Rol het deeg dan iets groter uit dan je bakvorm, rol het dan om de deegroller en rol dit uit boven je ingevette vorm. Druk het goed aan in je bakvorm en snijd de randen bij.
Nu kan je het vullen en bakken.

 

Ben jij ook zo gek op appeltaarten? Tarte Tatin is ook zo’n heerlijke Franse klassieke taart met appel. Probeer die ook eens.

 

Tip:

 

Als je de taart warm serveert is een bolletje vanille-ijs er erg lekker bij en als je het koud serveert een dot slagroom of crème fraîche.

Extra nodig: taartvorm met ribbelrand en uitneembare bodem van 26 cm doorsnee

 

 

Recept Franse appeltaart: