Franse Uiensoep

Deze Franse uiensoep is een recept van mijn moeder. Zij bakte altijd nog spekjes mee voor een extra hartige smaak. De soep was een groot succes in het restaurant van mijn ouders, niet aan te slepen! Ik had de uiensoep al heel lang niet meer gemaakt en ineens op een koude dag had ik er zin in. Snel het ‘oude’ recept erbij gepakt en de ouderwetse Franse uiensoep stond lekker te pruttelen op het vuur. Ik heb er wat knoflook stokbrood uit de oven bij gedaan. Het is een vullende en complete maaltijd geworden.

Probeer ook eens deze Franse klassieker: Cassoulet

Franse uiensoep. Deze Franse uiensoep is een recept van mijn moeder. Zij bakte altijd nog spekjes mee voor een extra hartige smaak.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Soepen
Keuken Frans
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 50 gr boter
  • 100 gr magere spekreepjes
  • 6 grote uien, in dunne ringen gesneden
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 3 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 el bloem
  • 100 ml witte wijn
  • 1,5 ltr runderbouillon
  • 12 sneden oud stokbrood
  • 150 gr oude kaas, geraspt

Instructies
 

  • Smelt de boter in een pan met dikke bodem en bak de spekjes lekkere bruin, voeg de uien toe en bak op laag vuur, af en toe roerend, 25 minuten of totdat de uien diep goudbruin zijn en beginnen te karamelliseren.
  • Voeg de knoflook en de bloem toe en blijf 2 minuten roeren. Giet nu langzaam en al roerend de wijn toe en breng aan de kook tot de alcohol verdampt is.
  • Voeg dan de bouillon en de takjes tijm en rozemarijn toe en breng op smaak met zout en peper. Laat de soep 25 minuten zachtjes pruttelen.
  • Verwijder de takjes tijm en rozemarijn en proef of de soep goed van smaak is.
  • Verwarm de grill voor.
  • Leg de sneetjes brood op een bakplaat en rooster ze onder een hete grill, bestrooi ze dan met de kaas en laat de kaas in 2 minuten smelten tot deze bubbelt en goudgeel is.
  • Schep de soep in verwarmde kommen en leg op elke kom 2 sneetjes kaasbrood.
  • Serveer de soep meteen. Serveer er eventueel nog wat knoflookbrood bij.

4 reacties

  1. Bijzonder geurig en smakelijk, een lepeltje sambal knoflook i.p.v. peper kan ik aanbevelen.

  2. Dankjewel Henk, leuk om te horen. Die sambal erin lijkt me ook heerlijk.
    Groetjes, Hanneke

  3. Hallo Aad, dat klinkt super lekker. Altijd goed dat je een recept naar eigen smaak maakt.
    Groeten, Hanneke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating