Deze freekeh met gefrituurde bloemkool is een bijzondere maar heerlijke combinatie. Ik heb er Prosciutto bij geserveerd, maar als je dit weglaat heb je een heerlijke vegetarisch gerecht.
Je kunt er in plaats van de ham verkruimelde feta of geitenkaas bij serveren, lijkt me ook erg lekker.

 

Freekeh

 

Freekeh is een iets minder bekend graansoort, maar wordt steeds vaker gebruikt.
Het is een harde tarwesoort uit het Midden Oosten. Het wordt onrijp geoogst en dan geroosterd. Dit geeft een rokerige ietwat nootachtige smaak aan de korrels.
Doordat het ‘onrijp’ wordt geoogst bevat het veel vezels, eiwitten, magnesium, kalium, calcium en ijzer en is het ontzettend voedzaam. Het is een goede vervanger voor rijst.
Verkrijgbaar bij de grotere supermarkten en bij alle natuurvoedingswinkels.
In mijn blog: Granen en op graan lijkende producten vind je nog meer bijzondere graansoorten zoals deze.

 

Bloemkool

 

Bloemkool wordt steeds populairder. Daar waar het vroeger een saaie groente was die te lang gekookt werd en met een laf sausje geserveerd werd, wordt deze groente nu herontdekt. Zo ligt er in de meeste winkels rijst gemaakt van bloemkool. Dit is een goede vervanger voor de ‘gewone’ rijst. Je ziet ook veel recepten voorbij komen van geroosterde bloemkolen, die in z’n geheel geserveerd wordt. Of wat dacht je van een lekkere geroosterde bloemkoolsteak? Geroosterd vind ik de bloemkool het lekkerst. Maar deze gefrituurde bloemkoolroosjes zijn ook niet te versmaden. Je zult versteld zijn over de heerlijke smaak van gefrituurde bloemkool.

 

Dukkah*

 

Dukkah is een heerlijke specerijen en notenmix wat oorspronkelijk uit Egypte komt, maar populair is in de keuken uit het Midden-Oosten. Ik vind het een lekkere smaakmaker in diverse gerechten en gebruik het daarom regelmatig. Maak meestal een grote pot hiervan. Wil jij het ook zelf maken, dan vind je hier het recept.

 

 

Recept Freekeh met gefrituurde bloemkool: