Manlief doet af en toe boodschappen in Friesland. Niet dat ik daar om vraag, maar dat vindt hij gewoon leuk. Hij werkt in Friesland, daarom vindt hij het ook fijn om op zoek te gaan naar echte Friese lokale producten. Nu had hij ook weer een tas vol gekocht en dan wordt er van mij verwacht dat ik daar weer iets lekkers van maak. In de tas zat o.a. Fondantkoek, een langwerpige grote koek met een roze topping. Eerst even geproefd natuurlijk en ja lekker om zo te eten, maar als ik niet uitkijk heeft hij het binnen een dag al verorberd. Maar ik was hem voor. Heb de koek in kleine blokjes gesneden en daar wat berenburg over gegoten. Het is een Friese cheesecake in een glaasje geworden. Een simpel maar heerlijk toetje. Het lekkerste nagerecht wat hij tot nu toe gegeten heeft, zegt hij.

 

Fondantkoek

 

Ik kende deze fondantkoek niet, maar het blijkt Fryske Suikerlatten (oftewel Friese smulkoek) te zijn. Het is een langwerpige koek uit Friesland met de smaak van oranjekoek, maar dan zonder spijs. Maar wel met een lekkere zoete roze glazuur erop.
Het is een echt Fries streekgerecht wat bij een kopje koffie gegeten wordt.
De anijs en sinaasappelrasp in de koek, geeft het zijn typische smaak. De koeken zijn niet krokant zoals je van een koekje verwacht, maar een beetje luchtig van binnen met wel een krokant laagje aan de buitenkant. Je schijnt ze heel makkelijk zelf te kunnen maken, misschien ga ik dat nog eens doen.

Manlief doet af en toe boodschappen in Friesland. Niet dat ik daar om vraag, maar dat vindt hij gewoon leuk. Hij werkt in Friesland, daarom vindt hij het ook fijn om op zoek te gaan naar echte Friese lokale producten. Nu had hij ook weer een tas vol gekocht en dan wordt er van mij verwacht dat ik daar weer iets lekkers van maak. In de tas zat o.a. Fondantkoek, een langwerpige grote koek met een roze topping. Eerst even geproefd natuurlijk en ja lekker om zo te eten, maar als ik niet uitkijk heeft hij het binnen een dag al verorberd. Maar ik was hem voor. Heb de koek in kleine blokjes gesneden en daar wat berenburg over gegoten. Het is een Friese cheesecake in een glaasje geworden. Een simpel maar heerlijk toetje. Het lekkerste nagerecht wat hij tot nu toe gegeten heeft, zegt hij. Fondantkoek Ik kende deze fondantkoek niet, maar het blijkt Fryske Suikerlatten (oftewel Friese smulkoek) te zijn. Het is een langwerpige koek uit Friesland met de smaak van oranjekoek, maar dan zonder spijs. Maar wel met een lekkere zoete roze glazuur erop. Het is een echt Fries streekgerecht wat bij een kopje koffie gegeten wordt. De anijs en sinaasappelrasp in de koek, geeft het zijn typische smaak. De koeken zijn niet krokant zoals je van een koekje verwacht, maar een beetje luchtig van binnen met wel een krokant laagje aan de buitenkant. Je schijnt ze heel makkelijk zelf te kunnen maken, misschien ga ik dat nog eens doen.  Berenburg Niets is zo Fries als wel berenburg. Het is samen met de fondantkoek de smaakmaker van dit toetje. Berenburg ook wel als beerenburg geschreven is een gedestilleerde drank op kruiden getrokken. Het is een sterke drank met een alcoholpercentage van ongeveer 30%. Berenburg mag alleen zo heten als de basis van deze kruidendrank jenever is. Wordt een drank gemaakt van kruiden en brandenwijn, dan heet het kruidenbitter of kruidenlikeur. Elke provincie kent wel zijn eigen kruidenbitter.  Friese gerechten Omdat manlief Fries van geboorte is, maak ik heel af en toe Friese gerechten. Ik heb al Friese koffie met berenburg, Friese dumkes, Broodpudding van Fries suikerbrood met Beerenburgsaus, Friese uiensoep, Wentelteefjes van suikerbrood en de Friese kruidkoek van mijn schoonmoeder op de site staan. Als jullie nog Friese streekgerecht recepten hebben voor mij, dan hoor ik dat graag.  Recept Friese cheesecake in een glaasje:

 

Berenburg

 

Niets is zo Fries als wel berenburg. Het is samen met de fondantkoek de smaakmaker van dit toetje.
Berenburg ook wel als beerenburg geschreven is een gedestilleerde drank op kruiden getrokken. Het is een sterke drank met een alcoholpercentage van ongeveer 30%.
Berenburg mag alleen zo heten als de basis van deze kruidendrank jenever is.
Wordt een drank gemaakt van kruiden en brandenwijn, dan heet het kruidenbitter of kruidenlikeur. Elke provincie kent wel zijn eigen kruidenbitter.

 

Friese gerechten

 

Omdat manlief Fries van geboorte is, maak ik heel af en toe Friese gerechten. Ik heb al Friese koffie met berenburg, Friese dumkes, Broodpudding van Fries suikerbrood met Beerenburgsaus, Friese uiensoep, Wentelteefjes van suikerbrood en de Friese kruidkoek van mijn schoonmoeder op de site staan.
Als jullie nog Friese streekgerecht recepten hebben voor mij, dan hoor ik dat graag.

 

 

Recept Friese cheesecake in een glaasje: