Behalve dat manlief 26 jaar in Amerika gewoond heeft, is hij ook nog eens Fries van geboorte. Dus na heel veel Amerikaanse recepten, volgt er nu eindelijk eens weer een Fries recept, de Fryske dúmkes. Zoals jullie al weten ben ik niet zo’n bakster, maar voor deze koekjes maak ik een uitzondering. Ik ga dus zelf Friese dumkes bakken.

 

Friese koekjes

 

De Friezen zijn gek op koekjes bij de koffie, zo ook mijn man. Altijd als wij naar Friesland gaan, krijg je een koekje bij de koffie. Dit recept is dus ook een recept van mijn schoonfamilie. En ik moet zeggen dat het helemaal niet moeilijk te maken is. En als ik het kan, kunnen jullie het zeker. Ik begin er zelfs lol in te krijgen, dus wie weet komen er nog meer (Friese) koekjesrecepten voorbij op de site.

 

De Friezen houden wel van kruiden, zo zit er in Oranjekoek en de Friese Kruidkoek behoorlijk wat specerijen. En ik houd er ook van, dat komt dus goed uit. Die Oranjekoek staat trouwens ook nog op mijn to cook lijstje. Daar wil ik mij ook nog eens aan wagen. En als jullie nog lekkere Friese recepten hebben, mail ze me dan maar.

 

Deze Friese dumkes zijn lekkere kruidige en brosse koekjes. Er zit o.a. hazelnoten in, die het een lekkere bite geven en specerijen zoals anijs die het weer een typische kruidige smaak geven. Heerlijk bij de koffie of thee.
De koekjes blijven ongeveer een week goed in een koekjestrommel, maar ik vermoed dat ze eerder op zullen zijn.

 

De Friese dumkes danken hun naam aan de duimafdruk in de koekjes. De bakker drukt zijn duim in het warme koekje om zo zijn handtekening achter te laten in het koekje. Ik heb geprobeerd mijn duim in het hete koekje te drukken, maar dit is niet helemaal goed gelukt.
Goed excuus om deze heerlijke koekjes nog eens te bakken (zal hubbie ook leuk vinden).
Maar voor de eerste keer vind ik ze nog aardig gelukt.

 

Tips:

 

In het recept wordt gemalen anijszaad* gebruikt. Als je dit niet kunt vinden in de winkel, gebruik dan Gestampte muisjes (De Ruijter) hiervoor in de plaats. Heb ik ook gedaan.
Ik vond een zakje geroosterde en gehakte hazelnoten** bij de Lidl en heb dit gebruikt in het recept. Anders moet je eerst hazelnoten roosteren, laten afkoelen en dan fijnhakken.

 

 

Friese dumkes bakken: