Manlief die in Friesland geboren is, vindt alles wat uit Friesland komt geweldig. Zo ook natuurlijk de Friese kruidendrank berenburg. Op een avond kwam hij helemaal enthousiast thuis, want hij had in de lokale kroeg Friese koffie met berenburg gedronken. Of ik dit thuis ook wilde maken voor hem, hij had op weg naar huis de fles berenburg al gekocht bij de slijter.

 

Koffie met

 

Irish coffee met Ierse whiskey, French coffee met Grand Marnier likeur, Spanish coffee met Licor 43 of een koffielikeur en Caribbean iced coffee met rum ken jij waarschijnlijk wel.
Maar kent u de Friese koffie oftewel Fryske koffie al? Wellicht wel onder de naam Dokkumer koffie? De Friese koffie is weer terug van weggeweest en nu in een nieuwe uitvoering! Probeer deze heerlijke Friese koffie met berenburg eens, je zult er geen spijt van krijgen!

 

Berenburg

 

De berenburg is dus de smaakmaker van deze koffie.
Berenburg ook wel als beerenburg geschreven is een gedestilleerde drank op kruiden getrokken. Het is een typisch Friese sterke drank met een alcoholpercentage van ongeveer 30%.
Berenburg mag alleen zo heten als de basis van deze kruidendrank jenever is.
Wordt een drank gemaakt van kruiden en brandenwijn, dan heet het kruidenbitter of kruidenlikeur. Elke provincie kent wel zijn eigen kruidenbitter.

 

Oorspronkelijk werd beerenburg begin 17e eeuw in Amsterdam gemaakt. Hendrik Beerenburg was kruidenhandelaar en stookte jenever met een kruidenmengsel. Dit waren tientallen verschillende kruiden zoals o.a. duizendguldenkruid, zoethout, kalmoes, sandelhout, gentiaanwortel, jeneverbes en laurier. Er werd door het gebruik van deze kruiden, heilzame werkingen aan het drankje toegedicht (jaja).
Dit drankje viel zo goed in de smaak dat er verschillende apothekers/stokers varianten op de beerenburg gingen maken. Vandaar de verschillende spellingen van deze drank.

 

Tips:

 

Klop de slagroom en de rietsuiker met een handmixer lobbig. Dit is half stijf en zo dik dat slagroom nog net van de lepel afloopt.

Het recept voor de zelfgemaakt Fryske Dumkes* vind je hier.

Extra nodig: hittebestendige (Irish coffee) glazen

 

 

Recept Friese koffie met berenburg: