Ik heb toch een heerlijke salade voor jullie. Deze frisse surimi salade met aioli is heerlijk op een toastje, maar doet het ook heel goed als lunch op zo’n lekker zacht briochebroodje. Dit broodje lijkt een beetje op het bekende Amerikaanse broodje met kreeft, de zogenaamde lobster roll. Ik weet nog goed dat ik dit de eerste keer at op de Fisherman’s Wharf in San Francisco Californië. Wat was dat lekker zeg en dit broodje komt qua smaak een klein beetje in de buurt. Ja dan niet met dure kreeft, maar met surimi sticks.

 

Surimi

 

Tja surimi is natuurlijk geen krab of kreeft, maar het is een fijn en goedkope vervanger om deze lekkere salade te maken. Surimi oftewel imitatiekrab vind je in de meeste supermarkten. Het wordt gemaakt van witvis, dit kan koolvis, kabeljauw of wijting zijn.
Je kunt surimi in tal van gerechten gebruiken, de meest bekende is sushi of krabsalade.

 

Lobster Roll

 

En nu terug naar de bekende lobster roll. Dit broodje met deze surimi salade is dus geen echte lobster roll, maar het heeft wel enkele ingrediënten zoals in het bekende Amerikaanse kreeftenbroodje. Nu bestaan hier ook weer tal van recepten voor zowel voor de salade als voor de dressing. Heb jij nou zin om echt uit te pakken, vervang de surimi dan door kreeft.

 

Kreeftenbroodjes kunnen verschillen, afhankelijk van waar je ze krijgt, maar de meest populaire zijn te vinden in Connecticut en Maine. Maine staat bekend om de kreeft die in een mayonaisesaus met selderij, bieslook wordt gemengd en koud wordt geserveerd. In Connecticut wordt de kreeft in boter gedoopt, in een geroosterd broodje gedaan en warm geserveerd.

 

De broodjes die hiervoor traditioneel in Amerika worden gebruikt zijn de New England-stijl broodjes. Ze hebben een gleuf aan de bovenkant en de zijkanten van het broodje zijn plat. Deze broodjes worden ook vaak gebruikt voor hotdogs.
Het zijn zachte, boterachtige broodjes, je kunt het vergelijken met briochebrood.

 

Tip:

 

Het recept voor de zelfgemaakte aioli* kan je hier vinden.

 

 

Recept Frisse surimi salade met aioli