Ik zag mooie grote rode pruimen liggen bij mijn groenteboer. Heerlijk om zo te eten, maar ik wilde toch echt iets van maken waarbij de kleur van de pruim goed uitkwam. Nou het is deze prachtige en heerlijke galette van rode pruimen geworden. Is het geen plaatje? Dus snel naar je groenteboer en vragen of zij ook van die pruimen hebben die zo prachtig rood zijn van binnen. Dan kan jij deze makkelijk te maken taart ook bakken en de blits maken als je dit als nagerecht serveert bij een etentje.

 

Pruimen

 

Het is nu echt het seizoen van de pruimen, dus geniet ervan. Het is een zogenaamde steenvrucht. Er bestaan heel veel soorten pruimen van gele, groene, blauwe en deze rode.
Ik had deze rode nog nooit eerder gezien, daarom had ik ze snel gekocht voordat ze weg zijn.
Dat gebeurt mij wel vaker, dan zie ik iets nieuws bij de groenteboer liggen en koop het niet. Eenmaal thuisgekomen, denk ik dan … oh daar kan ik leuk dit of dat van maken. Als ik dan weer bij de groenteboer kom, is het uitverkocht. Dat gebeurt me niet weer, ik koop nu gelijk iets als ik wat bijzonders zie.

 

De meest voorkomende pruimensoorten in Nederland zijn de Opal, Reine Victoria en de Reine Claude. Ik vermoed dat die mooie rode geen Nederlands ras is.
Gebruik voor deze galette niet al te rijpe pruimen, ze worden namelijk gebakken. Maar het moeten ook weer geen keiharde pruimen zijn, iets er tussenin.
Dit Pruimentaartje van amandelmeel is trouwens ook erg lekker.

 

Galette

 

Een galette is een Franse platte cake/taart wat oorspronkelijk uit Normandië komt. Het is een vrij makkelijk te maken platte taart, die je kunt vullen met allerlei soorten fruit wat in het seizoen is. Je maakt een deeg en rolt dit uit tot een groot rond deeg of je koop een kant-en-klaar deeg zoals ik gedaan heb. Dan beleg je het met fruit (of groente) in het midden en vouwt de randen naar binnen. Het ziet er rustiek, maar ook mooi uit. Je kunt er een zoete of hartige variant van maken.

 

Tips:

 

Ik heb als bodem de ronde quiche & taart deeg (32 cm) van de AH gebruikt.
Bak de taart helemaal onder in de oven, dan krijg je een lekkere krokante bodem.
Je eet de taart koud, maar warm of lauwwarm zal het ook lekker zijn.
Serveer het met een dot slagroom of mascarpone.

 

 

Recept Galette van rode pruimen: