Manlief roept altijd dat hij niet van spruitjes houdt, maar hij eet altijd met smaak de spruitjes die ik bereid heb. Deze keer had hij niet eens in de gaten dat hij spruitjes at, hij zei alleen maar lekkuh (met zijn mond vol). Ik denk dat iedereen die geen spruitjes lust, deze gebakken spruitjes met spek en salie wel lekker gaat vinden op deze manier bereid. En ja met spek en knoflook maak je natuurlijk alles lekker.

 

Spruitjes

 

Spruitjes, je houdt ervan of juist helemaal niet. De meeste kinderen vinden ze niet lekker en dat geldt ook voor veel volwassenen. Spruitjes worden tegenwoordig zodanig gekweekt, dat ze minder uitgesproken (bitter) zijn dan vroeger. Lustte je ze als kind niet en heb je ze daarna nooit meer gegeten, geef deze groene rakkertjes nu toch nog een kans.

Spruitjes zijn in principe mini kooltjes die uit heel veel blaadjes bestaan. Ze groeien aan een stam en zijn vanaf augustus tot en met maart van ons land. Maar meestal worden ze alleen in de winter gegeten.
Deze mini kooltjes zijn supergezond, ze zitten namelijk vol vitamines. Vooral vitamine C en B, foliumzuur, kalium, magnesium en vezels. Ze bevatten zelfs meer vitamine C dan sinaasappels.

Een klein minpuntje van spruiten en van alle koolsoorten eigenlijk is hun uitwerking op onze darmen. Onze dunne darm kan de in spruitjes aanwezige stof raffinose, niet zo goed verwerken. Dit veroorzaakt winderigheid.

Koop spruitjes die mooi groen zijn en stevig aanvoelen. Deze blijven dan ongeveer een week bewaren in de groentelade van je koelkast. Snijd voor het koken een plakje van het kontje af en verwijder de buitenste (lelijke) blaadjes.
Tegenwoordig kan je schoongemaakte spruitjes kopen in de supermarkt. Deze blijven maar een of twee dagen goed. Houd daar rekening mee.

 

Tips:

 

Gebruik wel een lekkere dikke balsamico voor dit recept. Ik had nog een fles truffel balsamico en dat was superlekker.
Je kunt dit gerecht van tevoren bereiden en vlak voor het eten nog even opwarmen.
Wel gek op spruitjes, probeer dan ook eens Geroosterde spruitjes met rozemarijn.

 

 

Recept Gebakken spruitjes met spek en salie: