Ik had heerlijke lokale aardbeien van Fruithal Smits uit ons dorp ontvangen. Super vers en heerlijk zoet. Natuurlijk lekker om zo te eten, maar ik wilde er iets speciaals mee doen. Het was een warme dag en we hadden zin in ijs. Het is dus geflambeerde aardbeien met vanille-ijs geworden. Een overheerlijk nagerecht, wat een verwennerij.

 

Aardbeien

 

Ze worden ook wel zomerkoninkjes genoemd, de aardbeien uit eigen land. Tegenwoordig kan je het hele jaar door aardbeien kopen. Maar de aardbeien die je in de winter koopt en uit verweggistan komen, vind ik echt niet lekker. Daarnaast is het ook niet goed voor het milieu als we niet in het seizoen eten en ons voedsel van heinde en ver moet komen. Elk seizoen heeft zijn charme en dat geldt zeker voor de aardbei. Die heerlijke rode aardbeien die vers van het land komen, zijn niet te versmaden. Het seizoen van de aardbeien van de Nederlandse volle grond loopt van mei tot en met september.

 

Voor geflambeerde aardbeien kan je het beste niet al te rijpe aardbeien gebruiken. Die worden dan tijdens het bakken wel heel erg zacht. Ik houd ze altijd heel, omdat ze gaan krimpen tijdens de bereiding en omdat ik het leuk vind staan om hele aardbeien te serveren.

 

Flamberen

 

Dit is niet het originele Franse recept voor flamberen, maar mijn makkelijke en iets meer verantwoorde versie ervan. Je hoeft de aardbeien niet in de brand te steken als je dit eng vindt, giet dan alleen voorzichtig de likeur erbij en laat de pan op het vuur staan. Laat wel voor de zekerheid de afzuigkap uit, als de vlam in de pan zou schieten en dit in de afzuigkap terecht komt kan er een brandje ontstaan en dat wil je niet.
Door het flamberen of laten koken van de drank, verdwijnt de alcohol uit het gerecht. Wel heb je de lekkere smaak van de likeur erin.
Ben je gek op Franse klassieke nagerechten? Probeer dan ook eens deze Aardbeien Coupe Romanoff, Crêpe Suzette, Ile Flottante of Tarte Tatin.

 

Tip:

 

In plaats van Grand Marnier, kan je ook een andere likeur of sterke drank gebruiken zoals bijvoorbeeld Triple Sec, Drambuie, Licor 43 of een bruine rum. Meestal kan je die ook wel in kleine flesjes kopen bij de slijter.

 

Recept Geflambeerde aardbeien met vanille-ijs: