Ik zag van die mooie gele courgettes liggen bij de groenteboer en wilde daar iets speciaals mee maken. Deze gegrilde courgette met dukkah is inderdaad een bijzonder recept geworden. Het is weer eens een hele andere manier om courgette te bereiden en je kunt dit natuurlijk ook van groene courgettes maken. Courgette heeft van zichzelf weinig smaak, maar als je het grilt of roostert krijgt het een heerlijke smaak. Dit is natuurlijk ook een leuk gerecht om te bereiden op de barbecue.
Het is een salade/bijgerecht die je warm, lauwwarm of zelfs koud kunt serveren.

 

Ik heb dukkah erover gestrooid, omdat ik altijd een pot hiervan in mijn keukenkastje heb staan. Dukkah is een Egyptisch specerijen/notenmengsel wat je kunt eten met Turks brood of ander grof boerenbrood en olijfolie. Het is dus een beetje te vergelijken met wat za’atar is voor Libanon. Je kunt het gebruiken in vele andere gerechten.
Er zitten altijd amandelen of hazelnoten, sesamzaad en specerijen in. Meestal is dat korianderzaad, komijnzaad en soms gedroogde munt. Natuurlijk maakt iedereen zijn eigen versie. Tegenwoordig kan je ze kant-en-klaar kopen in de grotere supermarkten, maar ik maak het altijd zelf.
Als je dukkah niet kunt vinden of niet wilt maken, kan je gehakte noten over dit gerecht doen.
Munt geeft een frisse smaak aan dit gerecht, maar ik denk dat korianderblaadjes het ook goed erbij zullen doen.

 

Dukkah*

 

Wil jij die heerlijke dukkah ook zelf maken? Dan vind je hier het recept.

 

 

Recept Gegrilde courgette met dukkah: