Omdat mijn moeder verhuisd is naar een veel kleinere woning, bleef er nogal wat achter in haar grote huis. Ik mocht o.a. een mooie tuintafel, koperen pannen en een grote vrieskast meenemen. Nou die vrieskast komt goed uit, nu kan ik eindelijk eens groot vlees en vis inkopen en in de vriezer leggen. Toen de vriezer eenmaal koud was, heb ik veel en lekker vlees besteld bij mijn online slager Beef&Steak. Daar komt ook dit stoere stuk vlees vandaan. Deze gegrilde Flat Iron steak is vlees voor de echte liefhebber.

 

Flat Iron steak

 

Wij houden wel van een stukje bijzonder vlees en dat is de Flat Iron. Je vindt het waarschijnlijk niet in de supermarkt en misschien verkoopt jouw slager het niet eens. Deze steak bestel je online of bij een echte vakslager. Wat is Flat Iron steak? Nou geloof het of niet, het is een steak gesneden van de sukade. Dat kan jij als draadjesvlees, maar als het op een andere manier (in de lengte) gesneden wordt langs de dikke zeen die in het midden van de sukade zit, dan heb je een heerlijke platte lange steak.

 

Deze steak moet je echt rare (rood) bakken! Als je niet van rood vlees houdt, koop dit vlees dan niet. Deze steak moet je net zoals de bavette, diamanthaas en longhaas zo rood mogelijk serveren. Hierdoor blijven ze goed mals en proef je de echte smaak van dit vlees.
Je kunt deze steak op de barbecue of in de (grill)pan bereiden.

 

Barbecue:

 

Bestrooi de steak gelijkmatig met de rub en zout en vet het in met olie.
Peper verbrandt op de grill, dit gebruiken we pas nadat de steak gegrild is.
Laat de steak een uur op kamertemperatuur komen voordat je het gaat roosteren.
Zet de barbecue klaar om direct te grillen op 230-250°C.
Leg de steaks op de grill boven de kolen.
Na ongeveer 3 minuten draai je het vlees om. Als het goed is gaat plakt het vlees niet op de grill. Wacht anders nog even met omdraaien.
Rooster de steak nog eens twee á drie minuten aan de andere kan.
Haal het vlees van de barbecue en laat het een paar minuten rusten (onder aluminiumfolie).
Snijd de steak in dunne plakjes dwars op de draad en bestrooi eventueel nog met peper en zout.

 

Erbij:

 

Serveer de steak met lekkere zelfgemaakte kruidenboter, gepofte aardappelen, koolsla of gegrilde groenten.

 

 

Recept Gegrilde Flat Iron steak: