Gehaktballetjes met orzo en ricotta in tomatensaus

Ik heb toch een heerlijk ovengerecht voor jullie, namelijk deze gehaktballetjes met orzo en ricotta in tomatensaus. Je bakt eerst alles even aan, doet het in een ovenschaal en laat het gerecht in de oven verder garen. De ricotta wordt dan een beetje gebakken en dat geeft een heerlijke smaak aan de saus. Wij zijn gek op spaghetti met gehaktballetjes, maar dit gerecht is ook super lekker.

 

Orzo

 

Orzo is een pastasoort wat lijkt op een rijstkorrel. Ik vind het een heerlijke pasta en je kunt het in heel veel verschillende gerechten gebruiken. Het voordeel van deze kleine korrel is dat het snel gaar is. De orzo gaat dus ongekookt in de saus en wordt vanzelf gaar in de oven. Je vindt de orzo dus bij de pastasoorten in de supermarkt. Soms heet het ook riso pasta.
En als je dan toch zo’n zak orzo hebt gekocht kan je er ook nog deze Eenpansgerecht kip met orzo en prei, Rode bieten orzotto met balsamico of Pilaf van orzo.

 

Gehakt

 

Het lekkerst is om gehakt half om half te gebruiken. Rundergehakt kan nog weleens droog worden omdat het zo mager is. Vandaar de h.o.h. Ik ben meestal niet zo van de pakjes, maar deze Italiaanse gehaktkruidenmix van Verstegen vind ik wel erg lekker. Je kunt anders ook gewoon de gedroogde Italiaanse kruiden van de saus gebruiken om het gehakt aan te maken. Door de balletjes verder te laten garen in de saus, krijg je heerlijke malse en smeuïge gehaktballetjes, een echte aanrader.

 

Ricotta

 

Dit is een Italiaanse zachte kaas wat gemaakt wordt van wei. Het is daarom geen ‘vette’ maar een lichte en toch romige zacht kaasje. Ricotta geeft deze saus ook heerlijke romige smaak. Ik bestel ricotta  en ook alle andere soorten kaas meestal online.

 

Nodig: bakpan en ovenschaal of een bakpan welke in de oven kan.

 

 

Recept Gehaktballetjes met orzo en ricotta in tomatensaus:

Gehaktballetjes met orzo en ricotta in tomatensaus. Voor dit heerlijke recept bak je alles even aan, doet het in de oven en laat het daar verder garen.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Italiaans
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 500 gr gehakt h.o.h.
  • 1 zakje Italiaanse gehaktkruiden
  • 1 ei
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 1 blik (400 gr) tomatenblokjes
  • 250 ml kippenbouillon
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 250 gr orzo
  • 250 gr ricotta
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • 4 takken peterselie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180˚C en vet een ovenschaal in.
  • Meng het gehakt met de kruiden en ei en draai hier ongeveer 12 gehaktballetjes van.
  • Snipper de ui, rasp de knoflook, snijd de courgette en paprika in kleine blokjes.
  • Bak de gehaktballetjes in een scheutje olijfolie rondom goudbruin, doe ze dan in de ovenschaal. Bak in dezelfde bakpan de ui, knoflook, courgette en paprika even aan.
  • Voeg dan het blik tomatenblokjes en de bouillon toe en breng aan de kook. Meng de Italiaanse kruiden, gerookte paprika, peper en zout erdoor.
  • Roer als laatste de orzo erdoor en giet het over de gehaktballetjes in de ovenschaal.
  • Lepel hier en daar toefjes ricotta op de saus en zet de schaal in de oven.
  • Laat het gerecht ongeveer 15 minuten garen in de oven. Check dan of de orzo gaar is en haal de schaal uit de oven en zet deze op tafel. Serveer met een lekkere groene salade.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating