Op het mooie biologisch dynamisch bedrijf Warmonderhof mocht ik artisjokken meenemen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ze vaak genoeg gegeten had in Zuid-Frankrijk, maar nog nooit bereid. In Frankrijk serveren ze de artisjok met een vinaigrette…. Artichauts vinaigrette.

 

De artisjok is een bloemknop van een soort distelachtige plant. Ze komen voornamelijk in Mediteranne landen voor, maar steeds vaker zie je ze in Nederland groeien.
De artisjokharten worden hier meestal in een potje verkocht, maar je kunt de hele bloemkop eten. Nou ja de hele, de aanzet van de blaadjes en het hart dan.
Je trekt de blaadjes één voor één van de bloem en schraapt met je tanden het zacht vruchtvlees van de onderkant eraf. Maar eerst dip je deze natuurlijk in een sausje of vinaigrette. Als je alle blaadjes genuttigd hebt, blijft er nog de kern over. Hierop ziet een soort hooi, dit verwijder je met een lepeltje en de heerlijke artisjokhart kan je nu eten.

 

Mocht je de artisjok met een vinaigrette willen serveren dan klop je hiervoor olijfolie, citroensap of witte wijnazijn en mosterd met een garde tot een gebonden vinaigrette. Roer er eventueel een gesnipperd sjalotje, verse kruiden en/of fijngehakte ansjovis door voor extra smaak. Breng op smaak met peper en zout.

 

Aioli

 

De aioli* maak je natuurlijk zelf. Het recept ervoor kan je hier vinden.